Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia Europeană vrea să pună capăt proceselor abuzive contra jurnaliștilor și activiștilor civici

camera_video_jurnalism_ue.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / European Commission

Comisia Europeană a anunțat marți lansarea unei  propuneri legislative pentru combaterea proceselor împotriva jurnaliștilor și activiștilor civici, având scopul de a-i intimida pe aceștia în activitatea lor. Practica este destul de des întâlnită și poartă, generic, numele de SLAPP - o prescurtare în limba engleză a expresiei Proces Strategic Împotriva Participării Publice.

Problema a devenit una serioasă în mai multe state membre UE și a fost menționată în rapoartele din 2020 și 2021 privind statul de drept.

Doar în 2021, organizațiile media au documentat peste 400 de astfel de procese, vizând aproape 800 de persoane sau entități legate de mass-media , în nu mai puțin de 24 de state membre. În 20% din cazuri, jurnaliștii s-au confruntat cu consecințe legale.

Un exemplu tragic în acest sens este jurnalista Daphne Caruana Galizia din Malta. Ea se confrunta cu peste 40 de procese în momentul asasinării sale în 2017, transmite Comisia.

Jurnaliștii români, la rândul lor, n-au fost scutiți de asemenea practici. Raportul pe anul 2021 al Departamentului de Stat al SUA menționează modul în care primarul Sectorului 4 din București, Daniel Băluță, a hărțuit jurnaliștii Newsweek România și Libertatea. Reporteri din întreaga țară au continuat să să fie hărțuiți, dați în judecată sau amenințați de autoritățile pe care le-au investigat sau de împuterniciții lor, se mai arată în document.

Comisia dorește acum să ofere instanțelor precum și victimelor  acestui tip de hărțuire instrumentele pentru a lupta împotriva procedurilor nefondate sau abuzive.

Acum, executivul european s-a gândit să ofere anumite garanții celor aflați în pericol.

Cum ar fi respingerea anticipată a unei proceduri judiciare vădit nefondate. Mai precis, instanțele vor putea respinge din start procedurile de acest fel. Într-o astfel de situație, reclamantul va trebui să facă el dovada că procesul deschis nu este vădit nefondat.

În cazul în care practica va fi respinsă ca abuzivă, reclamantul urmează să suporte toate cheltuielile de judecată, inclusiv onorariile avocațilorpărții chemate în proces.

De asemenea, este foarte important că statele membre UE ar trebui să refuze recunoașterea unei hotărâri care provine dintr-o țară din afara UE, împotriva unei persoane cu domiciliul într-un stat membru, în cazul în care procedura ar fi considerată a fi vădit nefondată sau abuzivă în conformitate cu legislația statului membru.

Victima va putea, de asemenea, să ceară compensarea daunelor și a costurilor într-un stat membru în care are domiciliul.

Mulți jurnaliști și activiști pentru democrație, refugiați în Uniunea Europeană din țări cu regimuri autoritare, au continuat să fie hărțuiți prin astfel de metode. Iar Comisia Europeană dorește acum protejarea lor.

Directiva propusă va trebui să fie negociată și adoptată de Parlamentul European și de Consiliu înainte ca aceasta să devină drept al UE.

Recomandarea Comisiei este direct aplicabilă. Statele membre vor trebui să raporteze Comisiei cu privire la punerea în aplicare la 18 luni de la adoptarea recomandării.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 28 aprilie 2022