Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Percheziții acasă la Dodon. Fostul șef de stat, suspectat de corupere pasivă, trădare de patrie și îmbogățire ilicită

poza_dodon_1.jpg

In 2020, au fost publicate imagini video cu Igor Dodon care ia o sacoșă cu bani de la fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc
Sursa imaginii: 
Captură video

La Chișinău, procurorii anticorupție şi mascaţii de la SIS și CNA au descins, marţi dimineaţă, cu percheziţii la domiciliul ex-preşedintelui pro-rus, Igor Dodon, dar şi în alte locaţii care au tangenţe cu fostul şef al statutului, scrie portalul Anticorupție. Acţiunile de urmărire penală au loc în dosarul intentat săptămâma trecută, pentru presupusă luare de mită de la fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, în vara anului 2019. Socialiștii califică perchezițiile de marți ca fiind ”un show de doi bani”.

Potrivit procurorilor, Igor Dodon este suspectat de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Surse citate de Ziarul de Gardă susțin că percheziții au loc acum și în satul Sadova, la casa părintească a fostului președinte, dar și la baza de odihnă ”Sadovo” din sat, precum și la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a învestit într-o altă bază de odihnă. Oamenii legii au descins și la sediul fundațiilor fostului șef de stat al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Igor Dodon este președinte. 

Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Vlad Batrâncea, a calificat perchezițiile de marți ca fiind ”un show de doi bani”, menționând că guvernarea ar trebui să lupte cu sărăcia, nu cu opoziția. Precizăm că, Igor Dodon este președintele de onoare al PSRM. 

Trebuie spus că, dosarul pornit săptămâna trecută de oamenii legii este numit și ”dosarul sacoșei negre”. PG a intentat dosarul penal pe cazul presupusei coruperi a ex-președintelui Igor Dodon de către Vladimir Plahotniuc, în vara anului 2019. Decizia a fost luată a doua zi după ce Curtea de Apel Chişinău a dat curs plângerii fostului deputat Iurie Reniţă, obligând procurorii să pornească urmărirea penală în acest caz. 

Amintim că, în mai 2020, deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Iurie Reniță, a făcut publică o înregistrare video, din vara anului 2019, în care apare Igor Dodon și fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Cei doi s-au întâlnit să discute despre viitoarea coaliție de guvernare. Plahotniuc i-ar fi transmis lui Dodon o pungă neagră cu bani. 

Potrivit lui Reniță, ”ceea ce rezultă din acest video, e un fel de salarizare pentru angajații Partidului Socialiștilor și pentru activitățile pe care acesta le desfășoară. Acum există suficiente motive și bănuială rezonabilă să considerăm că în acea sacoșă neagră era tocmai suma de 600 mii euro ce urma să fie transmisă la indicația lui Dodon”, afirma Reniță. 

Mai jos vedeți discuția dintre Dodon și Plahotniuc.  

 

Igor Dodon: - Iar îmblați cu "kulioașili(n.a. pungi)”?  
Vladimir Plahotniuc: - Eu nu știu cât Costea mi-a dat;
Igor Dodon: - Dați-i lui Costea și mâine o să-i dea lui Cornel, pentru că eu la 5 zbor; el luni trebuie să dea salariile;
Vladimir Plahotniuc (către Iaralov, mâna dreaptă a lui Plahotniuc): - Ia, transmite-i lui Costea;
Vladimir Plahotniuc: - El trebuie să-i dea lui Cornel?
Igor Dodon: - Da. Ei între dânșii se vor lămuri.

De partea sa, Dodon declara că nu știa ce era în pungă și a calificat imaginile ca fiind trucate, manipulatoare și ”se așteaptă la alte atacuri, falsuri mediatice, noi conserve oligarhice”.