Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reacția Kremlinului la perchezițiile, făcute acasă la Dodon.”Suntem alarmați. Este o chestiune internă a Moldovei”

peskov.png

Sursa imaginii: 
REUTERS/Shamil Zhumatov via rfi.fr

”Aceasta este o chestiune internă a Moldovei. Suntem alarmați că din nou se aplică practici similare celor care sunt în favoarea dezvoltării relațiilor de prietenie cu Rusia”. Este reacția purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce oamenii legii au descins, marți, acasă la ex-președintele moldovean, Igor Dodon, dar și în alte locații care ar avea tangențe cu fostul șef de stat.

”Am dori să fim siguri că toate drepturile legale ale lui Dodon vor fi respectate”, a mai punctat pentru presa rusă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

Procuratura Generală susține că Igor Dodon este suspectat de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

În această dimineața, procurorii anticorupție și ofițeri ai Serviciului de Informații și Securitate au descins cu percheziţii la domiciliul ex-preşedintelui pro-rus, dar şi în alte locaţii care ar avea tangețe cu el. Surse citate de Ziarul de Gardă susțin că percheziții au loc marți  și în satul Sadova, la casa părintească a fostului președinte, dar și la baza de odihnă ”Sadovo” din sat, precum și la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a învestit într-o altă bază de odihnă. Oamenii legii au descins și la sediul fundațiilor fostului șef de stat al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Igor Dodon este președinte.  

Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Vlad Batrâncea, a calificat perchezițiile de marți ca fiind ”un show de doi bani”, menționând că guvernarea ar trebui să lupte cu sărăcia, nu cu opoziția.”Acțiunile de astăzi pot fi catalogate ca imixtiune în justiție. Acest show a fost regizat demult, de aceea, nu este în țară nici președintele. De ziua ei de naștere, se comit aceste show-uri. Este un cadou politic. Ar putea proteste. Republica Moldova nu este o insulă, suntem sub monitorizarea Consiliului European, există reguli juridice clare. Nu îți poți bate joc de lege cum dorești, există reguli”, susține Batrîncea. 

Precizăm că, Igor Dodon este președintele de onoare al PSRM. 

Trebuie spus că, dosarul pornit săptămâna trecută de oamenii legii este numit și ”dosarul sacoșei negre”. PG a intentat dosarul penal pe cazul presupusei coruperi a ex-președintelui Igor Dodon de către Vladimir Plahotniuc, în vara anului 2019. Decizia a fost luată a doua zi după ce Curtea de Apel Chişinău a dat curs plângerii fostului deputat Iurie Reniţă, obligând procurorii să pornească urmărirea penală în acest caz. 

Amintim că, în mai 2020, deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Iurie Reniță, a făcut publică o înregistrare video, din vara anului 2019, în care apare Igor Dodon și fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Cei doi s-au întâlnit să discute despre viitoarea coaliție de guvernare. Plahotniuc i-ar fi transmis lui Dodon o pungă neagră cu bani. Potrivit lui Reniță, ”ceea ce rezultă din acest video, e un fel de salarizare pentru angajații Partidului Socialiștilor și pentru activitățile pe care acesta le desfășoară. Acum există suficiente motive și bănuială rezonabilă să considerăm că în acea sacoșă neagră era tocmai suma de 600 mii euro ce urma să fie transmisă la indicația lui Dodon”, afirma Reniță.