
Justiţie
Igor Dodon, reținut pentru 72 de ore
dodon.jpg

Procurorul - șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov, a declarat în cadrul unui briefing că ”în rezultatul perchezițiilor la persoanele anchetate au fost depistate mai multe bunuri de lux, mijloace bănești în valută națională și străină, contracte, sume de bani, chitanțe, documente, recipise, care au fost ridicate și urmează a fi examinate în cadrul cauzei respective. Modul luxos și bunurile de lux care au fost depistate și ridicate urmeaza a fi investigate minuțios și supuse verificărilor în vederea stabilirii faptului dacă acestea au tangență cu îmbogățirea ilicită". ”Subiecții principali ai anchete este un ex-președinte al R.Moldova, precum și persoane interpuse. Bunurile și banii care au fost utilizați la comiterea infracțiunii depășesc valoarea de zeci de milioane de lei, incluzând valută, imobile, mijloace de transport””, a declarat Elena Cazacov.
În timpul perchezițiilor, cumnatul lui Dodon a încercat să înghită o recipisă.”Una din persoane a încercat să distrugă probele, prin înghițire. Totodată, la domiciliul acestei persoane au fost găsite și alte surse bănești, în valoare de peste 37 mii euro”.
”Este relevant de menționat că în una din locații, a fost depistate peste 600 mii lei, iar într-un plic cu simbolica unui partid, sume în valută ce depășește 17 mii euro și o mie de dolari”, a mai menționat procurorul - anticorupție.
Potrivit Procuraturii Generale, descinderile de azi au loc într-un dosar penal, intentat ”în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere pasivă”, prevăzute de art.324, Cod Penal.
Dacă va fi găsit vinovat, Dodon riscă până la șapte ani de detenție. Totodată, fostul șef de stat este suspectat de acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminala, pentru care riscă cel puțin trei ani de închisoare. Pentru trădare de patrie, cel puțin 12 ani, iar pentru îmbogățire ilicită, mai riscă alți șapte ani.
În această dimineața, procurorii anticorupție, ofițeri ai Serviciului de Informații și Securitate, dar și ai Centrului Național Anticorupție au descins cu percheziţii la domiciliul ex-preşedintelui pro-rus, dar şi în alte locaţii din Sadova, satul de baștină a lui Dodon, dar și la Molovata, pe malul râului Nistru.
Între timp, câteva zeci de susținători și simpatizanți ai Partidului Socialiștilor din R.Moldova, au venit în fața Parlamentului fiind nemulțumiți de acțiunile oamenilor legii care desfășoară percheziții acasă la președintele de onoare al PSRM. ”Nu capturării statului”, ”Vrem justiție corectă”, ”Jos mâinile de pe opoziție” se poate citi pe pancartele participanților la protestul din fața Legislativului.
Președintele fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, a îndemnat-o, marți, pe șefa statului, Maia Sandu, să dea dovadă că ”este președintele întregii țări și nu a unui partid politic”. ”Lupta pentru putere se desfășoară în campania electorală. Mi-ași dori foarte mult să avem politicieni înțelepți, cei care ajung la guvernare, ca să guverneze cumsecade și să încerce să consolideze toată societatea”, a spus Greceanîi.
Reacția Kremlinului la acțiunile oamenilor legii de la Chișinău nu a întârziat să apară. ”Aceasta este o chestiune internă a Moldovei. Suntem alarmați că din nou se aplică practici similare celor care sunt în favoarea dezvoltării relațiilor de prietenie cu Rusia. Am dori să fim siguri că toate drepturile legale ale lui Dodon vor fi respectate”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti.
Trebuie spus că, dosarul în care figurează numele lui Dodon, dar și a altor două persoane, a fost pornit săptămâna trecută. De fapt, este numit și ”dosarul sacoșei negre”. PG a intentat cauza penală pe cazul presupusei coruperi a ex-președintelui Igor Dodon de către Vlad Plahotniuc, în vara anului 2019. Decizia a fost luată a doua zi după ce Curtea de Apel Chişinău a dat curs plângerii fostului deputat Iurie Reniţă, obligând procurorii să pornească urmărirea penală în acest caz.
Amintim că, în mai 2020, deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Iurie Reniță, a făcut publică o înregistrare video, din vara anului 2019, în care apare Igor Dodon și fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Cei doi s-au întâlnit să discute despre viitoarea coaliție de guvernare. Plahotniuc i-ar fi transmis lui Dodon o pungă neagră cu bani. Potrivit lui Reniță, ”ceea ce rezultă din acest video, e un fel de salarizare pentru angajații Partidului Socialiștilor și pentru activitățile pe care acesta le desfășoară. Acum există suficiente motive și bănuială rezonabilă să considerăm că în acea sacoșă neagră era tocmai suma de 600 mii euro ce urma să fie transmisă la indicația lui Dodon”.