Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dodon, mesaj după ce a fost reținut:”Este un dosar politic cusut cu ață galbenă. Eu aici voi rezista”

dodon_drapele.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

”Acesta e un dosar politic cusut cu ață galbenă. Și sunt sigur că o judecată corectă și necontrolată politic îmi va da dreptate.Eu aici voi rezista. Voi, stimați colegi, rezistați acolo unde sunteți, la libertate, și demonstrați că sunteți cea mai importantă forță politică din interiorul țării. Demonstrați că sunteți forța care nu va ceda neutralitatea, suveranitatea țării nimănui și că sunteți atenți la vocea poporului”. Este mesajul fostului președinte moldovean, Igor Dodon, după ce a fost reținut, marți, pentru 72 de ore, fiind suspectat de corupere pasivă, îmbogățire ilicită, trădare de Patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon scrie că nu e prima dată când a devenit ținta unei justiții ”regizate și dirijate politic”. ”În ultimii ani au fost multe atacuri și am trecut prin diferite campanii de calomniere și de acuzații nefondate. Totuși, niciodată nu s-a procedat într-un mod atât de vădit denigrator, când anchetatorii au organizat scurgeri selective ale unor imagini sau pur și simplu au manipulat abil cu diferite date, cu scopul de a crea anumite reacții negative la public. Îmi pare rău că s-a procedat în așa mod. Până și în politică trebuie să existe omenie și e grav dacă această omenie a fost sacrificată de dragul unor răfuieli personale cu un lider al opoziției”.

Președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, spune că înțelege foarte bine graba cu care guvernarea a decis să-l ancheteze și să-l rețină. ”Maia Sandu și PAS nu pot deloc gestiona situația economică și socială din țară. Totul se scumpește, totul se dărâmă, tinerii continuă să emigreze. Aflată în impas, guvernarea a procedat așa cum proceda regimul lui Plahotniuc – a identificat principala forță a opoziției, principalul lider cu credibilitate politică și au lovit cu toată forța, prin abuz al justiției, prin hărțuire, prin plasare în arest și prin denigrare mediatică. Guvernarea îl înlătură pe cel de care se teme”. 

”Voi credeți că oamenii nu își dau seama că tot acest show cu mascați s-a făcut și cu scopul de a distrage atenția cetățenilor de la criza în agricultură, de la prețuri și tarifuri înalte, de la sărăcie și de la incompetența și iresponsabilitatea guvernării PAS? Toți, totul înțeleg. Și ce dacă m-ați arestat azi? De mâine vor scădea prețurile, se vor mări pensiile și salariile și vor veni în sfârșit "vremurile bune" promise? Veți vedea că vor trece câteva zile sau câteva săptămâni și oamenii iarăși o să ceară de la voi o viață mai bună, nu promisiuni și cai galbeni pe pereți”, a mai scris Dodon pe pagina sa de Facebook.  

Marți, după aproape 11 ore de percheziții la domiciliul său, fostul șef de stat a fost escortat în izolatorul Centrului Național Anticorupție. Sute de mii de lei și euro au fost depistați de oamenii legii acasă la Dodon, dar și în mai multe locații, ce au tangențe cu ex-președintele moldovean.

Potrivit procurorului-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov, ”în rezultatul perchezițiilor la persoanele anchetate au fost depistate mai multe bunuri de lux, mijloace bănești în valută națională și străină, contracte, sume de bani, chitanțe, documente, recipise, care au fost ridicate și urmează a fi examinate în cadrul cauzei respective”. ”Modul luxos și bunurile de lux care au fost depistate și ridicate urmeaza a fi investigate minuțios și supuse verificărilor în vederea stabilirii faptului dacă acestea au tangență cu îmbogățirea ilicită". ”Subiecții principali ai anchete este un ex-președinte al R.Moldova, precum și persoane interpuse. Bunurile și banii care au fost utilizați la comiterea infracțiunii depășesc valoarea de zeci de milioane de lei, incluzând valută, imobile, mijloace de transport””, a declarat Elena Cazacov.

În timpul perchezițiilor, cumnatul lui Dodon a încercat să înghită o recipisă.”Una din persoane a încercat să distrugă probele, prin înghițire.Totodată, la domiciliul acestei persoane au fost găsite și alte surse bănești, în valoare de peste 37 mii euro”. ”Este relevant de menționat că în una din locații, a fost depistate peste 600 mii lei, iar într-un plic cu simbolica unui partid, sume în valută ce depășește 17 mii euro și o mie de dolari”, a mai menționat procurorul - anticorupție.

Dacă va fi găsit vinovat, Dodon riscă ani grei de detenție - până la șapte ani, pentru corupere pasivă, 12 ani, pentru trădare de Patrie. Totodată, fostul șef de stat este suspectat de acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminala, pentru care riscă cel puțin trei ani de închisoare, iar pentru îmbogățire ilicită, riscă alți șapte ani.