Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Igor Dodon, plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile

dodon_inquam.jpg

Fostul presedinte al R.Moldova, Igor Dodon, reținut într-un dosar penal, este transportat spre arest de către ofițerii SIS, Chișinău, 24 mai 2022
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Andrei Mardari

Fostul președinte moldovean, Igor Dodon, a fost plasat în arest la domiciliu, pentru 30 de zile. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată, cu puțin timp în urmă, de magistrații Judecătoriei Ciocana, Chișinău. El a fost reținut marți, pentru 72 de ore, fiind suspectat de corupere pasivă, îmbogățire ilicită, trădare de Patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală.Cumnatul lui Dodon, care a încercat să înghită o recipisă cu tranzacții de peste 700 mii euro, ajunge pentru următoarele 30 de zile în arest preventiv, în penitenciarul nr.13 din Chișinău.  

Președintele de onoare al Socialiștilor, Igor Dodon, a fost adus dimineața la Judecătoria Ciocana, fiind însoțit de mascați ai Centrului Național Anticorupție. Aici, zeci de susținători socialiști, cu pancarte și drapele, au venit să ceară eliberarea liderului PSRM.  ”Libertate lui Dodon”, ”Nu deținuților politici”, ”Jos Maia Sandu”, a tot scandat mulțimea în fața judecătoriei. Printre cei veniți, mulți vorbitori de rusă, dar și băștinași de la Sadova de-a lui Igor Dodon.

Petru Iarmaliuc, procurorul care investighează dosarul fostului șef de stat, le-a spus jurnaliștilor că Igor Dodon urma să plece din țară, în dimineața zilei de joi, potrivit informațiilor obținute în urma perchezițiilor desfășurate, marți, la domiciliul președintelui de onoare al PSRM. Avea și banii pregătiți în portmoneu pentru această plecare. Și Dodon le-ar fi confirmat faptul că urma să părăsească R.Moldova, a mai menționat procurorul Petru Iarmaliuc. 

Fostul șef de stat a menționat că acuzațiile și învinuirile care i se aduc sunt ”false, superficiale, fără probe serioase”. Igor Dodon a reiterat că dosarul este unul politic și ”se transformă în principala preocupare a guvernării PAS”. ”Procurorii controlați de regimul Maiei Sandu mi-au înaintat învinuiri pe mai multe capete de acuzare. Dar eu voi rezista tuturor acestor presiuni”. ”Învinuirile care se referă la pretinsele acte de corupție, primirea mitei, finanțarea ilegală a partidului, precum și aberanta acuzare de trădare de patrie, ele toate sunt nefondate și se bazează pe înregistrările video făcute ilegal (deci nu pot fi probe în judecată) de către Plahotniuc în iunie 2019, când Moldova a trecut prin una din cele mai mari provocări – lupta directă cu regimul oligarhic, care capturase toate instituțiile statului, fenomen ce se repetă, din păcate, și sub conducerea Maiei Sandu”, mai afirmă fostul șef de stat.

Igor Dodon s-a referit și la cazul cumnatului său.”Incidentul cu recipisa, mai puțin plăcut, dar atât de mediatizat în presă, poate fi explicat prin emoțiile unui om, care revine acasă de peste hotare și se trezește la 7 dimineața cu mascații sub ușă, care îi sperie copilul”. 

Ex-președintele R.Moldova dă asigurări că la domiciliul său au fost depistate doar câteva mii de euro ce provin din salariul său și nu sute de mii, cum au anunțat procurorii anticorupție, după perchezițiile de marți.

Dacă va fi găsit vinovat, Dodon riscă ani grei de detenție - până la șapte ani pentru corupere pasivă, 12 ani, pentru trădare de Patrie. Totodată, fostul șef de stat este suspectat de acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminala, pentru care riscă cel puțin trei ani de închisoare, iar pentru îmbogățire ilicită, alți șapte ani.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre decizia magistraților care îl plasează pe fostul șef de stat al R.Moldova în arest la domiciliu, pentru 30 de zile