Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul a modificat prin OUG controversatul articol din Codul Penal referitor la prescripția dosarelor

predoiu.jpg

Guvernul a adoptat, luni, o Ordonanță de urgență pentru modificarea Codului penal
Sursa imaginii: 
Facebook / Catalin Predoiu

Guvernul a adoptat, luni, o Ordonanță de urgență pentru modificarea Codului penal. Decizia vine după ce Curtea Constituțională a stabilit că forma unui articol esențial care reglementa termenul de prescripție, adică de anulare a dosarelor, era neclar.

„Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză, care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului", a declarat Predoiu, la Palatul Victoria, făcând referire la forma articolului stabilită de Guvern. Executivul a completat practic articolul cu formula „care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului”.

Executivul a fost nevoit să pună în acest mod în acord Codul Penal cu decizia CCR, pentru ca dosare grele care trenează de mulți ani în Justiție să nu se prescrie, a explicat Predoiu.

„Această intervenție legislativă a fost cerută imperios chiar prin comunicatul CCR care menționează termenul de „intervenție imediată” pentru a alinia legislația deciziei respective. Această intervenție a fost susținută și de poziția Parchetului General, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a Ministerului Public cu care ne-am consultat imediat și care ne-a confirmat analiza în sensul că o pasivitate sau întârziere în intervenția legislativă ar fi condus la un efect nedorit, chiar devastator asupra multor anchete și implicit asupra obiectivelor guvernului din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV)”, a spus ministrul Justiției.