Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R.Moldova a fost condamnată la CEDO în dosarul lui Valeriu Boboc, decedat în timpul protestelor din aprilie 2009

poza_cedo_0.jpg

CEDO a obligat autoritățile moldovene să achite familiei tânărului decedat peste 50 mii euro
Sursa imaginii: 
www.echr.coe.int

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat, marți, hotărârea în cazul tânărului moldovean, Valeriu Boboc, decedat în noaptea de 7 spre 8 aprilie, 2009, în Piața Marii Adunări Naționale, în urma mai multor lovituri aplicate de oamenii legii. CEDO a constatat încălcarea dreptului la viață a tânărului și a obligat autoritățile moldovene să achite reclamanților peste 50 de mii de euro.

Potrivit organizației Juriștii pentru Drepturile Omului, reclamanții în această cauză sunt părinții tânărului, Ala și Victor Boboc, dar și Natalia Romanciuc, soția tânărului decedat, Valeriu Boboc, din Bubuieci și Chișinău.

”Cauza vizează bătaia până la moarte a feciorului/soțului reclamanților de către poliție în cadrul protestelor în masă ce au avut loc în centrul Chișinăului în aprilie 2009, de asemenea și modul în care maltratarea și decesul acestuia au fost ulterior investigate. Invocând articolul 2, dreptul la viață, și articolul 3, interzicerea torturii și a tratamentului inuman și degradant din Convenție, reclamanții s-au plâns că el a fost ucis de către poliție, și că investigația decesului acestuia nu a fost eficientă”, susțin juriștii moldoveni.

Prin urmare, Curtea a constatat violarea articolului 2, dreptul la viață, din Convenție, sub aspect material și procedural, bătaia până la moarte a feciorului/soțului reclamanților de către poliție, utilizarea forței de către poliție nu era absolut necesară și lipsa unei investigații eficiente, mai precizează juriștii moldoveni.

CEDO a acordat reclamanților suma de 50.000 euro cu titlu de prejudiciu moral și 7.000 euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Trebuie spus că, singura persoană recunoscută vinovată de moartea tânărului și condamnată este fostul polițist Ion Perju. În 2009 acesta era inspector al Poliţiei Criminale şi a fost acuzat că i-ar fi aplicat lovitura fatală lui Valeriu Boboc. Deși a fost condamnat la 10 ani de închisoare, acesta nu a ajuns însă după gratii. Dosarul s-a finalizat cu o sentință de condamnare neexecutată până în prezent.

Iacob Gumeniță, fost vicecomisar de Chișinău, astăzi fugar și căutat de Interpol, a fost condamnat la închisoare. După un proces care a durat nu mai puțin de șase ani, fostul vicecomisar a fost achitat. 

Până în prezent, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Republica Moldova în 10 cauze legate de evenimentele din 7 aprilie 2009. Alte peste 40 de cereri sunt în curs de examinare. La fel, Guvernul şi-a recunoscut vina în cel puțin 12 cazuri ajunse la CtEDO, obligându-se să plătească despăgubiri victimelor. 

În noiembrie 2021Procuratura Generală a R.Moldova a reluat urmărirea penală în dosarul ”7 aprilie”. Investigațiile sunt efectuate inclusiv prin prisma infracțiunilor de uzurpare a puterii de stat, dezordinilor în masă și amenințării la adresa securității naționale. Până acum însă nu se știe cine a stat în spatele acelor evenimente. Partidul Comuniștilor, aflat atunci la guvernare acuza opoziția, calificând protestele ca fiind o tentativă de lovitură de stat. Actuala conducere declară însă că protestul tinerilor a fost unul spontan, iar cei care au fost interesaţi ca acţiunile paşnice să fie deturnate au fost chiar comuniştii. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre condamnarea R.Moldova la CEDO în dosarul lui Valeriu Boboc, decedat în timpul protestelor din aprilie 2009