Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Igor Dodon rămâne în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile

protest-jud_ciocanaweb2048_4-1.jpg

Igor Dodon, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, 21 iunie 2022
Sursa imaginii: 
PSRM

Fostul președinte moldovean, Igor Dodon, rămâne încă 30 de zile în arest la domiciliu. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, în seara zilei de marți, după ce au examinat demersul procurorilor anticorupție. 

Ședința de judecată a durat mai bine de cinci ore. Igor Dodon a venit la judecătorie. Aici, câteva zeci de simpatizanți și membri ai Partidului Socialiștilor protestau, cerând eliberarea fostului șef de stat.


Sursa imaginii: 
PSRM

Președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, pledează nevinovat și califică dosarul unul politic, fabricat și spune că în spatele acestuia ar sta președinta Maia Sandu. 

De partea sa, președinta Maia Sandu spune la RFI că are doar un singur mesaj. ”Legea trebuie respectată. Nu am informații despre acest dosar. Instituțiile statului care investighează dosarul trebuie să respecte legea, așa cum trebuie să o respecte pentru orice alt dosar. Aici trebuie să existe mai multă transparență pentru că este implicat un om politic sau un fost om politic. Respectiv, interesul societății este mai mare. Procuratura, Centrul Național Anticorupție, cei care sunt implicați, trebuie să comunice, să fie totul foarte transparent și foarte important, să nu admită abuzuri, să fie respectată legea”, a punctat Maia Sandu.

Pe 24 mai, Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore, fiind suspectat de corupere pasivă, îmbogățire ilicită, trădare de Patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Pe 26 mai, după o ședință ce a durat mai bine de șase ore, Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu, pentru 30 de zile.

Trebuie spus că, dosarul în care figurează numele lui Dodon, dar și a altor două persoane, a fost pornit la sfârșitul luni mai. De fapt, este numit și ”dosarul sacoșei negre”. Procuratura Generală a intentat cauza penală pe cazul presupusei coruperi a ex-președintelui Igor Dodon de către Vlad Plahotniuc, în vara anului 2019. Decizia a fost luată după ce Curtea de Apel Chişinău a dat curs plângerii fostului deputat Iurie Reniţă, obligând procurorii să pornească urmărirea penală în acest caz. 

Amintim că, în mai 2020, deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Iurie Reniță, a făcut publică o înregistrare video, din vara anului 2019, în care apare Igor Dodon și fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Cei doi s-au întâlnit să discute despre viitoarea coaliție de guvernare. Plahotniuc i-ar fi transmis lui Dodon o pungă neagră cu bani. Potrivit lui Reniță, ”ceea ce rezultă din acest video, e un fel de salarizare pentru angajații Partidului Socialiștilor și pentru activitățile pe care acesta le desfășoară. Acum există suficiente motive și bănuială rezonabilă să considerăm că în acea sacoșă neagră era tocmai suma de 600 mii euro ce urma să fie transmisă la indicația lui Dodon”.