Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Agriculturii demisionează. Adrian Chesnoiu, suspect de abuz în serviciu

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a demisionat şi s-a autosuspendat din PSD. El le-a cerut deputaţilor să voteze pentru ridicarea imunităţii. El spune că nu a săvârşit nici o faptă de natură penală sau de corupţie şi că şi-a desfăşurat mereu activitatea cu integritate şi dedicare. Anunțul vine dupa ce DNA a transmis ca cere avizarea urmăririi penale a ministrului, acuzat că a intervenit în cazul unui concurs de angajare.

Adrian Chesnoiu este primul ministru din cabinetul Ciucă vizat de un dosar de corupție.

Anterior, DNA a anuntat că cere ridicarea imunității ministrului Adrian Chesnoiu (PSD), acuzat de abuz în serviciu la trucarea unui concurs de angajare.

Șeful DNA, Crin Bologa, cere Camerei Deputaților ridicarea imunității lui Adrian Chesnoiu, deputat PSD de Olt și ministru al Agriculturi. Procurorii îl acuză de abuz în serviciu pentru o presupusă trucare a unor concursuri de angajare.

În perioada 9 februarie - 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene, se arata in comunicatul DNA.

Premierul Nicolae Ciucă a luat act de anunțul demisiei lui Adrian Chesnoiu din funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, anunță Executivul.

„Prim-ministrul României Nicolae-Ionel Ciucă a luat act de anunțul demisiei domnului Adrian Chesnoiu din funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Guvernul României își menține angajamentele de a asigura standardele de integritate și profesionalism necesare bunei funcționări a Executivului”, transmite Executivul.

Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor,  solicitarea DNA va fi trimisă conducerii Camerei.

Aceasta are obligaţia să ceară Comisiei Juridice, în cel mult 5 zile, o primă evaluare a respectivei solicitări şi o estimare a timpului necesar pentru a realiza audierea deputatului şi pentru a studia documentele înaintate de procurorul general. Pe baza evaluării preliminare, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor va fixa un termen de depunere a raportului de către Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, termen care nu poate fi mai mare de 14 zile.