Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Seism juridic în Statele Unite: Curtea Supremă abrogă dreptul federal la avort

avortfrance24a.jpg

Unda de șoc a unui seism judiciar
Unda de șoc a unui seism judiciar
Sursa imaginii: 
France 24

În Statele Unite, începând de vineri, avortul nu mai este un drept federal. Au hotărât șase magistrați conservatori--trei dintre ei numiți de Donald Trump--care, cu o interpretare literală a Constituției, au susținut că argumentele ce au stat la baza legalizării avortului în 1973 sunt "defectuoase logic" în ciuda faptului că au fost reafirmate în 1992 (Casey-contra-Planificare Familială), 2016 (Hellenstedt) și 2020 (Servicii Medicale June-contra-Russo). În multiple state, interdicția a intrat în efect, ducând la închiderea imediată a puținelor clinici care mai ofereau asistență reproductivă. Cu precădere în sudul și  centrul Americii, consecințele ar putea fi devastatoare în special pentru femeile cu venituri și mobilitate limitate. Unele state cu majoritate parlamentară Republicană au în lucru legi care vor restrânge și mai mult libertatea de alegere a femeilor, îngreunând accesul și penalizând utilizarea de anti-concepționale sau pilule avortive. Administrația Biden, acuzată de reacție mult prea lentă, are mijloacele de a contracara eventuale măsuri restrictive în acest domeniu.

Corespondentul RFI în SUA despre un moment de răscruce în viața politică și socială americană:

Hotărârea Curții Supreme în Dobbs-contra-Clinica pentru Femei din Jackson este un sfârșit și un început.

O răscruce.

Avortul nu dispare, intră doar în labirintul capriciului politic statal într-un climat din ce  în ce mai reacționar și regresiv, impovarând o decizie personală sfâșietoare cu obstacole practice de multe ori insurmontabile.

Magistrații care au iscălit decizia, în special cei trei aduși de valul Trump, se consideră "originaliști", "textualiști", adică adepți ai lecturii înguste, fără aderență la realitățile prezentului, a unei Constituții redactate de proprietari de sclavi într-o epocă in care femeile, fără drept de vot, aveau rang inferior, iar negrii contau ca "trei-cincimi de persoană". În această optică regresivă, și în ultima instanță represivă,  un drept--în speță cel la avort--nu există decât dacă-i menționat explicit. Pentru actuala majoritate n-au greutate Amendamentele 13, 14 și 15 la Constituție care, în anii imediat următori Războiului de Secesiune, au abolit orice formă de servitute, au interzis statelor,  în esență, să știrbească drepturi sau să atenteze la libertatea și integritatea persoanei,  și au stat la baza hotărârii care, în 1973, a consfințit dreptul național la avort. Pentru actuala majoritate a Curții, Roe-contra-Wade a exhibat o logică șubredă, defectuoasă.

"Curtea Supremă a întors America,  literalmente,  150 de ani în trecut",

consideră președintele Biden.

"E prima oară în istoria națiunii când un drept constituțional le-a fost luat americanilor. La baza hotărârii este ideea că avortul n-are rădăcini profunde în istoria țării. Dacă extrapolezi o astfel de teorie, sunt puse sub semnul întrebării și alte drepturi pe care le credeam garantate, de exemplu mariajul inter-rasial sau homosexual",

avertiza vice-președinta Kamala Harris.

Deriva nu e o simplă angoasă; în multiple Parlamente statale dominate de Republicani, ea este o realitate. Sunt pe rol proiecte de lege care ar interzice anti-concepționalele și anti-gestaționalele, ar restrânge, chiar criminaliza accesul la tratament avortiv extra-statal, ar penaliza moduri de viață "anormale, aberante".

Hotărârea de vineri a Curții Supreme a zvârlit un drept fundamental al femeii într-un hățis de mentalități fanatice și legislații statale arhaice.

8 state au interzis avortul în orele ce au urmat hotărârii, altele o vor face în următoarele 30 de zile.  Numărul statelor cu legislație interdictivă  sau restrictivă în materie ar putea atinge 26. 11 state nu prevăd excepții pentru viol sau incest; unele state penalizează personalul medical cu amenzi substanțiale și ani grei de închisoare. 6 state au legi activabile ce predateaza Roe-contra-Wade; cea din Wisconsin e din 1849, cea din Michigan din 1931.

"Legea din 1931 nu-i destul de extremă pentru unii legislatori din Michigan. Introduc proiecte de lege care penalizează medicii și asistentele cu 10 ani închisoare.  Toți candidații Republicani la postul de guvernator și-au exprimat sprijinul pentru legea din 1931, deși 70% dintre locuitorii statului sprijină dreptul femeii de a decide.  În fiecare zi, liderii majorității parlamentare Republicane lucrează la îngreunarea vieții femeilor",

constata guvernatoarea Democrată a statului, Gretchen Whitmer, candidată la realegere în noiembrie.

La această ora, Roe-contra Wade rămâne de facto în vigoare în 16 state și districtul capitalei federale.  Multe dintre aceste state, în special Colorado și Illinois,  se vor confrunta cu un influx masiv de femei în căutare de asistență reproductivă. Călătoriile în acest scop vor fi din ce în ce mai lungi; conform unor analize statistice, peste 322 km. într-o pătrime din cazuri.

Imensa majoritate a celor obsedați de viața pre-natală sunt indiferenți la existența post-natală, reală, a milioane de americani--minoritățile, dezavantajatii, pauperizatii, precarii, cei care nu-și pot permite creșe sau grădinițe.   "E vorba de control, nu "viață", când forțezi ducerea la termen a sarcinii într-o țară fără asigurare medicală universală, fără un sistem generalizat de îngrijire a copilului, fără concediu familial sau de boală, cu una dintre cele mai ridicate rate a mortalității materne în rândul țărilor bogate", nota Robert Reich, ministru al muncii din 1993 până-n 1997.

"E doar începutul. Drepturile tuturor, rasiale și sexuale, accesul la îngrijire medicală sunt în pericol. Femeile sunt doar începutul. Dacă am fi cu adevărat pro-viață am extinde accesul la sistemul de sănătate și am interzice accesul la arme  ucigașilor de copii nevinovați. Nu mai putem depinde, pentru salvgardarea drepturilor umane fundamentale, de Curtea Supremă, de cei care vor să întoarcă acest stat, această țară, la situația în care se găseau la începutul secolului trecut",

reamintea senatoarea statală din Tennessee, London Lamar.