Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a condamnat marţi Spania după ce poliţia spaniolă le-a întocmit fişe unor judecători catalani care se exprimaseră în 2014 în favoarea independenţei Cataloniei

1280px-european_court_of_human_rights_court_room.jpg

CEDO a condamnat Spania după ce Poliţia spaniolă le-a întocmit fişe unor judecători catalani care se exprimaseră în 2014 în favoarea independenţei Cataloniei.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a condamnat Spania pentru "rapoartele de poliţie litigioase" difuzate în presă . Conform CEDO Poliţia spaniolă le-a întocmit fişe unor judecători catalani care se exprimaseră în 2014 în favoarea independenţei Cataloniei.
Sursa imaginii: 
wkipedia / CEDO

 

Conform CEDO , în februarie 2014, 33 de judecători catalani au redactat un manifest în care declarau că "având în vedere Constituţia şi dreptul internaţional, populaţia catalană are dreptul de a decide cu privire la independenţa Cataloniei". 

Judecătorii au făcut o plângere penală, însă aceasta a fost respinsă de justiţia spaniolă. Ei s-au adresat şi Agenţiei de Protecţie a Datelor, demers care potrivit CEDO nu a fost urmat de o anchetă "aprofundată". după decizia de astăzi, a CEDOSpania va trebui să achite fiecărui magistrat vizat - despăgubiri morale de 4200 de euro şi cheltuieli judiciare de 3993 de euro, pentru încălcarea Articolului 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, referitor la protecţia vieţii private. "Simpla existenţă" a unor astfel de rapoarte nu are niciun temei legal, iar investigaţiile privind scurgerile de informaţii către presă au fost insuficiente, deoarece nu a fost audiat şi şeful poliţiei din Barcelona, "persoană-cheie în anchetă", a stabilit CEDO.
După câteva săptămâni, cotidianul spaniol La Razon a publicat un articol intitulat "Conspiraţia a 33 de judecători separatişti", care conţinea date personale şi fotografii ale magistraţilor, provenite din baza de date a poliţiei.
În continuare, 27 din cei 33 de judecători s-au adresat instanţei de la Strasbourg, reclamând că poliţia le-a întocmit fişe "în mod nejustificat", folosind fotografii aflate în posesia sa şi ajunse ulterior în presă. Ei au depus plângere şi pentru procedurile disciplinare împotriva lor.