Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fostul ministru al Agriculturii, audiat de procurorii DNA Timișoara

Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, este audiat, luni, la DNA Timișoara. Procurorii i-au comunicat începerea urmăririi penale. El este acuzat de instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi abuz în serviciu, a informat, luni, DNA.

Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului ministru al agriculturii, în prezent deputat, în urma  îndeplinirii condiţiilor legale şi constituţionale, se arată într-un comunicat.

Procurorii anticorupție spun că în perioada 9 februarie - 11 aprilie, Adrian Ionuţ Chesnoiu, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene.

"Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidaţi "agreaţi" dintre care, în urma susţinerii probelor scrise şi orale, doar trei au promovat concursurile respective", precizează anchetatorii.

DNA menţionează că, la intervenţia directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidaţi, membrii comisiei ar fi fost nevoiţi să-l promoveze pe acesta, în condiţiile în care nu obţinuse un punctaj corespunzător.

"Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcţia de şef serviciu, obţinând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei", arată procurorii. 

În urma deschiderii dosarului penal, Adrian Chesnoiu a demisionat din funcția de ministru al Agriculturii și s-a suspendat din PSD.