Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kovesi, la Chișinău: Parchetul European va verifica cheltuirea fondurilor europene în R.Moldova

kovesi.jpg

Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

Parchetul European va verifica cum sunt cheltuite fondurile europene de preaderare destinate R.Moldova. Declarația îi aparține procurorului-șef european, Laura Codruța Kovesi, care își încheie vizita de patru zile la Chișinău. În această perioadă, a fost semnat și un Acord de colaborare dintre Parchetul European și Procuratura Generală care își propune să faciliteze cooperarea judiciară în materie penală și schimbul de informații, ”părțile stabilind o cooperare strânsă în vederea protejării prin mijloace de investigare și urmărire penală a intereselor financiare ale Uniunii Europene și ale Republicii Moldova”. Totodată, procurorul european a avut întrevederi cu șeful statului, premierul, ministrul Justiției, dar și procurori anticorupție. 

Statutul de țară candidată va aduce foarte multe fonduri europene în Moldova. Iată de ce procurorii europeni vor fi atenți la modul în care Republica Moldova va cheltui fondurile primite de la Uniunea Europeană, afirmă la Chișinău, procurorul european, Laura Condruța Kovesi, scrie IPN. ”Preocuparea mea trebuie să fie verificarea cheltuirii acestor bani și trebuie să fim foarte atenți ca aceste fonduri să fie cheltuite foarte corect. Acesta e motivul vizitei mele în Moldova”, a spus Laura Codruța Kovesi în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune.

Totodată, procurorul-șef european a vorbit despre dificultățile luptei anticorupție și despre dorința publicului de a vedea rezultate imediate. ”Există mereu riscul să fii acuzat ca procuror de instrumentarea unor dosare politice, atunci când investighezi persoane ce dețin funcții importante într-un partid. M-am confruntat și eu cu această problemă în România. Suspiciunile sunt eliminate când există o decizie definitivă de condamnare”, a mai afirmat Kovesi.

Oficialul european a subliniat că Parchetul European nu are competență în dosarele pur naționale, de investigare a unor fapte de corupție comise de cetățeni moldoveni pe teritoriul Republicii Moldova.”Parchetul European poate colabora cu procurorii moldoveni pe dosare care investighează fraude cu fonduri europene, spălare de bani, fraudă cu TVA, fapte de corupție sau de crimă organizată comise după 2017, data de la care începe competența Parchetului European”, a punctat procurorul-șef european.

Aflată joi într-o vizită la Centrul Național Anticorupție, Laura Condruța Kovesi le-a transmis un mesaj de susținere șefilor autorităților anticorupție ”în eforturile instituțiilor naționale de luptă împotriva corupției”. ”Demararea unor anchete comune ar demonstra că există dorinţă, curaj şi determinare din partea autorităților în lupta împotriva corupţiei sub toate aspectele ei. Aveţi de muncit mult pe măsură ce înaintaţi în parcursul european, mai cu seamă că urmează să supravegheaţi şi utilizarea de către Republica Moldova a fondurilor europene. În acest sens, aveți tot sprijinul Parchetului European”.

Să spunem că, miercuri, procurorul general interimar, Dumitru Robu şi procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, au semnat un Acord de colaborare dintre Procuratura Generală a Republicii Moldova și Parchetul European. Noul acord își propune să faciliteze cooperarea judiciară în materie penală și schimbul de informații. Principalele domenii reglementate de Acordul interinstituțional se referă la cooperare în materie de obținere a probelor sau obținerea extrădării persoanelor căutate, indisponibilizarea bunurilor infracţionale, prin aplicarea sechestrelor sau prin emiterea ordinului de îngheţare, constituirea echipelor comune de anchetă. 

La începutul primei sale vizite în R.Moldova, Laura Codruța Kovesi a avut o întrevedere cu președinta R.Moldova, Maia Sandu. Șefa statului a menționat că angajamentul cu care a venit în fața oamenilor - combaterea corupției - rămâne prioritatea echipei de guvernare. Republica Moldova s-a angajat să avanseze în procesul de integrare europeană, iar funcționarea justiției și combaterea corupției rămân determinante în acest parcurs, afirmă Sandu.

”Statul de drept, eficiența sectorului justiției și capacitatea instituțiilor de stat de a funcționa eficient, fără corupție, sunt hotărâtoare în calea noastră de euro-integrare. Eliminarea flagelului corupției este importantă și în contextul gestionării fondurilor de dezvoltare, pe care țara noastră le va accesa în drumul spre UE. Banii oferiți de donatori trebuie folosiți eficient și onest, în interesul cetățenilor și al modernizării țării, pentru îmbunătățirea proceselor și serviciilor oferite oamenilor”, a conchis președinta Maia Sandu, la întrevederea cu șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vizita la Chișinău a șefei Parchetului European, Laura Codruța Kovesi