Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moartea tinerei Norei Quoirin. O soluție în procesul intentat de părinți în cazul postărilor defăimătoare de pe Facebook

Nora Quoirin

Nora Quoirin
Sursa imaginii: 
Familia Qouirin via RFI

Înalta Curte din Irlanda a anunțat la începutul săptămânii că s-a ajuns la o înțelegere în procesul intentat de părinții Norei Quoirin, o tânără franco-irlandeză ucisă în timp ce se afla în vacanță în Malaezia. Părinții fetei au dat în judecată platforma de socializare Facebook, pentru că ar fi permis transmiterea unor afirmații deranjante și jignitoare la adresa fetei care și-a pierdut viața. 

Meabh, mama Norei, născută în Belfast, și tatăl francez Sebastian, au intentat proces avocatei ieșite la pensie, Anne Brennan, și a companiei Facebook.

Detaliile acestui caz vor rămâne confidențiale.

Acceptând o înțelegere, Facebook, platforma de socializare care își desfășoară acum activitatea sub denumirea Meta, și-a cerut scuze la Înalta Curți de la Dublin pentru afirmațiile făcute de un utilizator al site-ului.

Exprimându-și compasiunea față de familia adolescentei decedate, ai cărei părinți s-au aflat la proces, un avocat reprezentant al Facebook/Meta a acceptat faptul că platforma a fost folosită pentru a transmite afirmații „deranjate și jignitoare” despre Nora și căutarea sa, ceea ce a cauzat suferință și traume pentru familie.

Utilizatorul Facebook care este presupusul autor al remarcilor, și care a fost și el dat în judecată de către familia Quoirin, nu a participat la proces.

În august 2019, la momentul dispariției, Nora Quoirin avea 15 ani și se afla în vacanță cu părinții săi în Malaezia.

După zece zile de căutări, trupul fetei a fost găsit în apropierea bungaloului în care stătea împreună cu mama și tatăl său.

Acuzațiile au continuat și după găsirea cadavrului

Sebastien și Meabh Quoirin au intentat un proces rețelei Facebook și unui utilizator după apariția unei serii de afirmații, în timpul căutării fetei și chiar și după găsirea cadavrului.

Avocata care a reprezentat Facebook a făcut următoarea mărturie în fața instanței:

„Meta Platforms Ireland Limited admite că afirmațiile utilizatorului au fost dureroase pentru familia Quoirin și profită de această ocazie pentru a-și exprima compasiunea pentru suferința și traumele provocate de presupunerile utilizatorului”.

„Meta Platforms Ireland Limited va lupta în continuare pentru a împiedica folosirea greșită a platformei și a garanta siguranța utilizatorilor săi”.

Judecătorul David Barniville și-a exprimat condoleanțe familiei după ce a anunțat ce hotărârea.

În fața tribunalului, Maebh Quoirin a spus că rezultatul a reprezentat „sfârșitul unui alt capitol în căutarea adevărului”.

„Suntem mulțumiți că s-a rezolvat această problemă. Ne vom continua lupta în Malaezia pentru a face dreptate pentru draga noastră Nora”, a declarat aceasta.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI