Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Tauber, 30 de zile de arest preventiv în penitenciar

tauber_1.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Marina Tauber

Vicepreşedinta Partidului Şor din R.Moldova, Marina Tauber, va petrece următoarele 30 de zile în penitenciarul nr 13. Judecătoria Chişinău, oficiul Ciocana, a admis, sâmbătă, demersul procurorilor anticorupţie şi au eliberat mandat de arestare pe numele deputatei. Tauber susține că, ”în spatele hărțuielilor și arestului său se află șefa statului, Maia Sandu, și președintele partidului de guvernământ, Igor Grosu, președintele Parlamentului”.

Decizia este cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiţie și a fost luată de magistrata Valentina Buzu care, acum o săptămână, i-a permis Marinei Tauber să plece în Israel, deşi are interdicţia de a părăsi ţara. Tot sâmbătă, procurorii i-au înaintat Marinei Tauber învinuirea pe două capete de acuzare – acceptarea cu bună ştiinţă a finantării partidului din partea unui grup criminal organizat şi falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Şor, scrie portalul Anticoruptie de la Chișinău.

În timp ce era escortată, deputata Tauber a făcut declaraţii, aducând acuzaţii grave la adresa guvernării şi, în special, preşedintei Maia Sandu.”Eu nu-mi recunosc vina. Am luat cunoştinţă cu materiale aşa zise. Tot ce este scris e de râsul găinilor. La baza acestor învinuiri stă doar dorinţa Maiei Sandu şi PAS să ne oprească şi să oprească protestele. Noi am auzit indicaţiile doamnei Maiei Sandu şi a domnului Grosu ca să fiu arestată”, a declarat deputata.

În timp ce magistraţii deliberau asupra măsurii preventive în privinţa Marinei Tauber, în faţa Judecătoriei s-a desfăşurat un miting în susţinerea deputatei Tauber. Protestatarii, majoritatea femei de vărsta a treia, aveau un comportament agresiv.

Precizăm că, deputata Partidului Șor a fost reținută, joi, pentru 72 de ore după ce a rămas fără imunitate parlamentară. Ofițerii Centrului Național Anticorupție, Serviciului de Informații și Securitate, dar și procurorii anticorupție, au descins, în aceeași zi, cu percheziții în mai multe locații din țară. Potrivit procurorilor, ”s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco”.

”Astfel, au fost documentate mai multe episoade în care, în primul semestru al anului curent, de către partid ar fi fost efectuate plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei. Din aceleași surse de proveniență infracțională, ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului în sumă de 100 000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale”, susțin procurorii anticorupție.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre mandul de arestare, eliberat pe numele vicepreședintei Partidului Șor, Marina Tauber