Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lucian Duţă, fost șef al CNAS, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare pentru luare de mită

lucian_duta.jpg

Lucian Duță, fost șef al CNAS
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă a fost condamnat definitv luni de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani de închisoare cu executare. DNA îl acuză că a primit mită de 6,3 milioane euro în schimbul acordării unui contract din bani publici către două firme de software, pentru implementarea cardului de sănătate. Poliția Capitalei a anunțat că Lucian Duță s-a predat la Secția 2 Poliție și se află în custodia polițiștilor, urmând să fie încarcerat.

 

 

Curtea de Apel București a menținut, astfel, condamnarea pronunțată de Tribunalul București în noiembrie 2020. Curtea de Apel a menținut și decizia tribunalului privind confiscarea sumei de 6.300.000 euro de la Lucian Duţă.

Tribunalul mai dispusese menţinerea sechestrului pe suma de 2.183.820 aflată în conturile din Elveţia ale societăţii Eurotrust Invest Inc. şi pe suma de 1.503.000 euro primită de Euroinvest Development SRL şi investită într-o construcţie şi teren de pe strada Jean Monnet din Bucureşti.

Lucian Duţă a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2018, fiind acuzat că, în perioada 2010 - 2012, în calitate de preşedinte al CNAS, a pretins de la reprezentanţii a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adiţional sau contract pe care l-a semnat în această calitate şi a primit suma totală de 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 euro prin transferuri bancare şi 800.000 euro în numerar.

Sumele de bani au fost remise lui Duţă fie în numerar, fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile şi cu conturi bancare deschise în Elveţia.

Pe 4 aprilie 2018, DNA anunţa că i-a fixat lui Duţă o cauţiune de 4.500.000 de lei.

DNA mai susţinea atunci că Lucian Duţă ar fi primit mită în legătură cu încheierea şi derularea unui act adiţional la contractul pentru realizarea unui parteneriat pentru proiectarea, construirea şi operarea unui sistem informatic unic integrat al asigurărilor de sănătate din România.

De asemenea, el ar fi primit bani în legătură cu încheierea şi derularea unui acord-cadru de servicii ce avea ca obiect furnizarea soluţiei informatice de implementare a Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate şi interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat.