
Justiţie
Aproape 100 de percheziții la domiciliile președinților și secretarilor organizațiilor Partidului Șor
poza_partid.jpg

Potrivit CNA, ”în cadrul urmăririi penale, la președinții și secretarii organizațiilor de partid, unde au fost operate percheziții domiciliare și a mijloacelor de transport, au fost ridicate documente, corespondență, înscrisuri de ciornă și alți purtători materiali de informații, în care ar fi reflectate date cu privire la persoane fizice sau juridice care ar fi beneficiat de plăți ilicite pentru prestarea de servicii sau activități în interesul partidului, din fonduri ilegale”.
În timpul perchezițiilor, ofițerii anticorupție au descoperit suporturi de date electronice, precum telefoane mobile, hard-disck-uri portabile, agende electronice, laptopuri, ce ar conține date ce ar proba finanțarea ilegală a formațiunii politice. Informațiile urmează a fi examinate, apreciate și coroborate în cumul cu alte probe administrate în cadrul cauzei penale.
48 de grupuri comune de urmărire penală, formate din ofițeri CNA, SIS și procurori anticorupție, s-au deplasat la sediile organizațiilor teritoriale ale partidului din raioanele Călărași, Căușeni, Ștefan-Vodă, Strășeni, Edineț, Briceni, Dondușeni, Ocnița, Basarabeasca, Cimișlia, Hîncești, Orhei, Florești, Soroca, Drochia, Ungheni, Nisporeni, Bălți, Fălești, Glodeni, Sângerei, Râșcani, Cahul, Taraclia, Cantemir, precum și la mai multe adrese din capitală, ”în scopul descoperirii instrumentelor, documentelor și obiectelor folosite în săvârșirea infracțiunii”.
”La această etapă, pentru fortificarea probatoriului, se efectuează și alte acțiuni de asigurare a investigării complete, obiective și sub toate aspectele a faptelor cercetate. Acestea sunt desfășurate în limitele legale, cu asigurarea respectării principiului prezumției de nevinovăție a persoanelor vizate și respectarea tuturor drepturilor și garanțiilor procesuale”, precizează Centrul Național Anticorupție.
Amintim că, sâmbătă, vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, a fost plasată în arest preventiv, pentru 30 de zile, în penitenciarul nr 13. Tauber susține că, ”în spatele hărțuielilor și arestului său se află șefa statului, Maia Sandu, și președintele Parlamentului, Igor Grosu”.
În septembrie 2019, Marina Tauber, împreună cu colega sa de partid, Reghina Apostolova, au fost reținute fiind acuzate de implicare în frauda bancară. Cele două au ajuns pe mână oamenilor legii, la scurt timp după ce au rămas fără imunitate parlamentară, la solicitarea procurorului general interimar. Ulterior, Tauber și Apostolova au fost eliberate și scoase de sub urmărirea penală. Potrivit raportului Kroll privind frauda bancară, numele Marinei Tauber apare alături de alți reprezentanți ai Unibank, care ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor.
Președintele partidului, Ilan Șor, condamnat la 7 ani de inchisoare pentru fraudele de la Banca de Economii, a fugit din țară, în iunie 2019, după schimbarea puterii de la Chișinău. Atunci a părăsit R.Moldova și fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, acuzat în dosarul fraudei bancare. Până astăzi, cei doi nu au fost extrădați.