Veronica Dragalin, învestită oficial în funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție din R.Moldova

veronica_dragalin.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Veronica Dragalin

La Chișinău, Veronica Dragalin a depus jurământul de învestire în funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție, echivalentul DNA. Evenimentul a avut loc, vineri, în timpul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor, în prezența ministrului Justiției, dar și a procurorului general interimar.

”Eu, Veronica Dragalin jur să respect cu strictețe Constitutia, legile Republicii Moldova, drepturile si libertățile omului și sa-mi indeplinesc constiincios obligatiile ce imi revin”, a declarat Veronica Dragalin, după care a sărutat drapelul de stat.

Veronia Dragalin a fost numită în funcție pentru un mandat de cinci ani.

La începutul săptămânii, Veronica Dragalin a fost prezentată colaboratorilor Procuraturii Anticorupție de către procurorul general interimar, Dumitru Robu.

În adresarea sa, procurorul-șef anticorupție, Veronica Dragalin, și-a exprimat speranța ”să aducă o perspectivă și o energie nouă, dar se bazează pe experiența și expertiza colegilor”. În acest sens, Dragalin a precizat că prioritățile legate de instituție sunt ”acțiunea, egalitatea și transparența”.”Vă promit că mereu o să am o atitudine pozitivă și vă asigur că sunt și voi rămâne o persoană optimistă, onestă și integră. Scopul meu este să vă câștig încrederea și respectul ca și colegi și sper ca împreună să putem câștiga încrederea și respectul societății în instituția noastră”, a conchis proaspăta șefa a Procuraturii Anticorupție.

Amintim că, pe 7 iunie, Veronica Dragalin a fost desemnată câștigătoarea concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, prin hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor.

Până nu demult, Veronica Dragalin a fost procuror adjunct al Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei. În 2019, Veronica Dragalin a obținut Premiul ”Cazul Anului” din partea Biroului Alcool, Tutun, Arme și Explozibili (ATF), iar în 2020, a obținut Premiul Directorului FBI. A fost nominalizată la Premiul Național Young Federal Attorney şi la Premiul Procuror de Prim Rang pentru femeile din justiţia federală. Vorbește romană, engleză, spaniolă, rusă, germană şi italiană. 

Din CV-ul câștigătoarei la șefia Procuraturii Anticorupție aflăm că are experiență în urmărirea penală a peste 300 de cazuri federale, inclusiv prezentări în fața ”grand jury”, rechizitorii, percheziții, interceptări telefonice, instanțe de judecată, acorduri de recunoaștere a vinovăției, audieri de sentință. De asemenea, experiență în efectuarea anchetelor în cadrul Secției de Corupție Publică și Drepturi Civile, inclusiv corupție, mită, fraudă bancară, spălare de bani, obstrucționarea justiției, organizații criminale corupte (RICO), conducerea, coordonarea și supravegherea urmăririlor și acuzațiilor penale. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre învestirea în funcție a șefei Procuraturii Anticorupție din R.Moldova