Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina anchetează aproape 26.000 de cazuri de crime de război. 135 de persoane, puse sub acuzare

cimitir_cu_victime_din_irpen_ucraina.webp

În Irpen continuă exhumarea victimelor ocupației ruse. Morții sunt îngropați într-un cimitir aglomerat. (ilustrație)
Sursa imaginii: 
instagram.com/bykvu

Ucraina anchetează aproape 26.000 de cazuri de crime de război. 135 de persoane au fost puse sub acuzare. 

Ucraina anchetează aproape 26.000 de cazuri de crime de război comise de la startul ofensivei militare a Rusiei, în data de 24 februarie, şi a pus sub acuzare 135 de persoane, a anunţat Iuri Bilousov, şeful departamentului pentru crime de război din cadrul biroului procurorului general. Dintre cei puşi sub acuzare, aproximativ 15 sunt în custodia ucrainenilor şi restul, 120 de oameni, sunt încă liberi, a precizat Bilousov pentru Reuters. Treisprezece cazuri au ajuns în instanţă şi până acum s-au pronunţat şapte verdicte. În mai, un soldat rus în vârstă de 21 de ani a devenit prima persoană condamnată într-un proces pentru crime de război în Ucraina, de la startul invaziei. El a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a ucis un civil neînarmat.

Mai trebuie spus că Amnesty International și-a cerut scuze, duminică, pentru „durerea și furia” provocate de raportul său în care a susținut că forțele urrainene pun în pericol civilii, document care a fost contestat vehement de Volodimir Zelenski și a provocat demisia reprezentantei organizației în Ucraina, scrie the Guardian.

"Prioritatea Amnesty International în acest conflict și în orice conflict este să se asigure că civilii sunt protejați. Într-adevăr, acesta a fost singurul nostru obiectiv când am lansat această ultimă cercetare. Deși ne susținem pe deplin descoperirile, regretăm durerea cauzată”, se arată într-o precizare a organizației către Reuters.

Amnesty International afirmă într-un raport publicat joi că forțele armate ucrainene pun în pericol viețile civililor prin stabilirea de baze și operarea de arme în zone rezidențiale, inclusiv școli și spitale. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Amnesty International că "încearcă să amnistieze statul terorist" rus. Și șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, s-a declarat "indignat" de acuzațiile "nedrepte" ale ONG-ului.