Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protest în Piața Victoriei: ”10 august - Nu uităm și nu iertăm”

proteste_10_august.jpg

Protestatar în Piaţa Victoriei, 10 august 2018
Sursa imaginii: 
RFI România/Eduard Vasilică

În urmă cu exact 4 ani, „oameni nevinovați au căzut victime unor violențe nejustificate. Actuala coaliție de guvernare garantează dreptul la liberă exprimare. Niciodaă nu vom permite ca astfel de proteste să degenereze în violențe”. Afirmațiile au fost făcute, azi, la începutul ședinței de Guvern, de premierul Nicolae Ciucă. Șeful Executivului a mai promis că autoritățile vor pune la dispoziția justiției toate probele, astfel încât acest dosar să poată fi dus la capăt.

La 4 ani de la declanșarea violențelor, acest caz este departe de a fi finalizat. ”24 de jandarmi sunt urmăriți penal pentru lovirea și gazarea protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor. Ancheta trebuie, însă, extinsă către cei care au dat ordin să fie atacați oamenii care protestau pașnic”, afirmă la RFI Cătălina Hopârteanu, de la Declic, asociație care organizează, miercuri, în Piața Victoriei din Capitală, de la ora 18.00, protestul intitulat ”10 august- Nu uităm și nu iertăm”.

Ascultă interviul acordat RFI:

Comunicatul Declic:

24 de jandarmi sunt urmăriți penal pentru lovirea și gazarea protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor, la 4 ani de la evenimentele din 10 august 2018, din Piața Victoriei. Comunitatea Declic face un apel la procurorul general și la procurorii militari care anchetează violențele din 10 august 2018 să urgenteze cercetările și să extindă ancheta și către cei care au dat ordin să fie atacați oamenii care protestau pașnic.

Declarațiile jandarmilor audiați la Secția Militară scot la iveală faptul că au primit ordin să își acopere numerele de identificare de pe căști și de pe echipamente, chiar cu o zi înainte de 10 august 2018.

Ca să marcheze 4 ani de la 10 august 2018, membrii Declic vor fi prezenți miercuri, 10 august, în Piața Victoriei, de la ora 18:00, alături de alte organizații civice, la protestul „10 august – Nu uităm și nu iertăm”.

Comunitatea Declic va aduce în Piața Victoriei caravana „10 august – Nu uităm și nu iertăm”, cu imagini din ziua de 10 august 2018. Caravana a trecut zilnic, din 1 august, prin fața Guvernului, a Parlamentului, a Palatului Cotroceni și a Parchetului General, ca să vadă toți, de la președintele Klaus Iohannis până la procurorul general, Gabriela Scutea, că cetățenii nu au uitat, sunt atenți la ce se întâmplă cu ancheta și vor dreptate.

De asemenea, elefantul roz, pe care Declic l-a realizat în momentul clasării dosarului, pentru că niciun politician nu părea să mai vadă „elefantul din încăpere”, va fi adus în piață și gazat într-un gest simbolic.

În urma violențelor jandarmeriei asupra oamenilor care protestau pașnic în Piața Victoriei, pe 10 august 2018, peste 700 de persoane au depus plângere la parchet pentru că au fost lovite sau gazate.

Demersul Declic este susținut de peste 61.200 de cetățeni care au semnat deja petiția prin care cer o anchetă corectă în cazul 10 august.

La fel ca în cazul procesului de redeschidere a dosarului, costurile privind onorariile avocaților sunt acoperite și pe parcursul acestei anchete cu ajutorul donațiilor membrilor comunității Declic.