Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Critici dure la adresa legilor justiției. Magistrații cer CE să intervină

lege_europa_justitie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Trei asociații de magistrați critică dur legile  justiției. Într-o scrisoare deschisă, trimisă Comisiei Europene, aceștia susțin că sistemul judiciar cunoaște un regres inacceptabil, independența sa fiind grav periclitată.  În scrisoarea, consultată de G4 Media, se arată că niciuna dintre recomandările cheie din rapoartele recente ale Comisiei Europene privind legislația în domeniul justiției nu a fost respectată.

În ciuda angajamentelor luate în fața executivului de la Bruxelles, aproape toate modificările dăunătoare criticate de organismele internaționale în ultimii ani sunt menținute. 

Un climat de teamă s-a instalat în rândul judecătorilor și procurorilor, puncteaza cele trei asociatii de magistrati. În paralel, susțin aceștia, noua lege privind desființarea Secției Speciale este un compromis inadecvat, care încalcă obligațiile României ca stat membru al Uniunii Europene și al Consiliului Europei, prin amputarea atribuțiilor Direcției Naționale Anticorupție, ale cărei rezultate au fost apreciate și încurajate în numeroase rapoarte ale Comisiei Europene. În fapt, fosta Secție specială este transferată la o altă secție a Parchetului General.

Noile proiecte de „legi ale justiției”, publicate la 21 iulie de Ministerul Justiției, reprezintă în esență legile în vigoare, cu anumite modificări, fiind complet diferite de versiunile prezentate și asumate în fața Comisiei Europene.

Cele trei asociații de maigistrați le cer oficialilor de la Bruxelles să folosească toate mijloacele de care dispun ”pentru a reda magistraților de bună credință speranța că valorile statului de drept nu au dispărut încă în România”.

În caz contrar, prin inacțiunea Comisiei Europene, ”distrugerea justiției va fi completă, iar tratatele comunitare vor fi compromise total și iremediabil”, susțin cele trei asociații.