Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Departamentul de Justiție refuză să explice motivele perchezițiilor la reședinta lui Trump

2020-11-27t024553z_1511994560_rc2abk9k1p6d_rtrmadp_3_usa-election-trump.jpg

Donald Trump și trei dintre copiii săi au fost trimiși în judecată, într-un proces civil, pentru fraudă fiscală.
Donald Trump și trei dintre copiii săi au fost trimiși în judecată, într-un proces civil, pentru fraudă fiscală.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Erin Scott

Departamentul de Justiţie al SUA s-a opus  publicării unui document judecătoresc care ar trebui să ofere motivele ce i-au determinat pe anchetatorii federali să efectueze o percheziţie fără precedent la reşedinţa fostului preşedinte Donald Trump, săptămâna trecută, scrie News.ro.

Operaţiunea poliţiei federale de la reşedinţa lui Trump din Mar-a-Lago, Florida - o premieră în cazul unui fost preşedinte - a provocat o furtună politică. Astfel, fostul sef de stat american şi susţinătorii săi au denunţat o ”vânătoare de vrăjitoare”.

Mai multe organizaţii, precum şi presa, au cerut unui judecător să publice un document judecătoresc în care anchetatorii explică motivele percheziţiei.

Departamentul de Justiţie a oferit asigurări că o astfel de decizie ”ar prejudicia iremediabil urmărirea penală în curs”.

Vineri, la cererea procurorilor de această dată, un judecător a făcut public mandatul de autorizare a percheziţiei şi o listă a documentelor ridicate de la reşedinţa lui Trump. Însă, spre deosebire de acela, documentul a cărui publicare a fost solicitată acum conţine ”informaţii foarte sensibile referitoare la martori”, tehnici folosite de poliţie şi ”fapte extrem de importante care privesc ancheta”. Publicarea documentului ar putea dezvălui strategia anchetatorilor şi următorilor paşi ai anchetei”, a subliniat Departamentul de Justiţie.

Justiţia îl suspectează pe Trump că ar fi încălcat o lege americană privind spionajul, care conţine reglementări foarte stricte cu privire la deţinerea documentelor confidenţiale. Lista obiectelor confiscate menţionează multe documente clasificate drept ”top secret”, inclusiv documente legate de arme nucleare.

Donald Trump, care ar putea lua parte la cursa pentru Casa Albă în alegerile prezidenţiale din 2024, a dat asigurări că aceste documente au fost desecretizate.

Republicanul a declarat  după ce paşapoartele i-au fost confiscate în timpul percheziţiilor, că a fost victima unui ”atac împotriva unui adversar politic cum nu am mai văzut niciodată în America”.