Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Magistrații francezi au pus sechestru pe un imobil de peste 4 mln euro al lui Vlad Plahotniuc

plaha.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Vlad Plahotniuc

Tribunalul judiciar din Thonon-les-Bains, Franța, a dispus punerea sechestrului asupra unui bun imobil din orașul Sciez, una dintre zonele de elită ale Franței, aparținând cetățeanului Moldovei, Vladimir Plahotniuc. Solicitarea a venit din partea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale de la Chișinău, iar autoritățile franceze au informat recent procuratura despre acțiunile întreprinse.

Potrivit estimărilor autorităților franceze, imobilul sechestrat valorează peste 4,2 milioane euro, (în jur de 83,5 milioane lei). ”Sechestrul aplicat asupra acestuia are ca scop garantarea posibilității aplicării pedepsei complementare a confiscării bunului în cadrul dosarului penal investigat de procurorii din Moldova. Citând autoritățile cipriote, judecătorul de instrucție francez indică și faptul că învinuitul Vladimir Plahotniuc ar fi creat o rețea criminală la nivel național și internațional în 2009-2019, iar cu implicarea învinuitului Ilan Șor au înregistrat societăți cipriote și panameze în Anglia și au deschis conturi bancare pentru depunerea banilor deturnați din băncile din Moldova”.

În continuare, bunul sechestrat urmează să fie administrat de către AGRASC – agenție franceză similară cu Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale a CNA din Moldova, până la pronunțarea unei soluții pe dosar. 

În context, procurorii moldoveni au menționat că la realizarea efectivă a sechestrului au acordat asistență magistratul de legătură din Ambasada Franței la București responsabil și de Republica Moldova, dar și consilierul președintelui Republicii Moldova delegat de către președintele francez pentru asistența organelor de drept naționale în cooperarea cu organele de drept din Franța. 

La începutul acestui an, fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc a fost pus sub învinuire într-un nou episod legat de dosarul fraudei bancare, fiindu-i incriminate trei capete de acuzare. Este vorba despre crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporţii deosebit de mari și spălarea banilor săvârşită de o organizaţie criminală, în proporţii deosebit de mari. 

Noul episod în care figurează numele lui Plahotniuc se referă la perioada 24.11.2014 - 29.06.2015, atunci când fostul lider PDM, ”acționând în calitate de conducător al organizației criminale, fiind beneficiar efectiv și gestionar prin persoane interpuse al mai multor companii nerezidente, a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor, prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de 21.000.000 de dolari, care aveau ca origine credite bancare obținute fraudulos de la BC „Banca de Economii” SA”. În cadrul urmăririi penale, procurorii au constatat că, ”Vladimir Plahotniuc, din mijloace financiare obţinute conform schemei infracţionale, a achiziționat un avion, pe care l-a utilizat în interese personale și în interesele organizației criminale, pe care ulterior l-a înstrăinat unor persoane terțe”.

Amintim că, fostul lider democrat a fugit din țară în iunie 2019, la scurt timp după schimbarea puterii de la Chișinău, iar în prezent nu se știe cu exactitate unde se află. Pe 29 octombrie 2019, Procuratura Anticorupție a anunțat că Plahotniuc este dat în căutare internațională și interstatală. El nu s-a prezentat în fața procurorilor atunci când a fost citat. Oamenii legii au emis și mandat de arestare pe numele fostului lider democrat.   

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre sechestrul pus de magistrații francezi pe un imobil ce aparține lui Vlad Plahotniuc