Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Veronica Dragalin:”În fiecare domeniu trebuie să existe exemple vii despre cum corupții ajung la închisoare”

veronica_dragalin.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Veronica Dragalin

La două săptămâni de când a fost învestită oficial în funcție, Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție a R.Moldova (echivalentul DNA) a organizat prima sa conferință de presă, unde a vorbit despre dosarele de rezonanță, dar și despre descurajarea corupției în sistemul judiciar, Parlament, Guvern, dar și la conducerea partidelor politice.”Acțiune, egalitate, transparență” sunt trei piloni, spune Veronica Dragalin, de care va ține cont în planul său de activitate. Șefa PA susține că în orice domeniu trebuie să existe exemple vii despre cum corupții ajung la închisoare.

 ”Trebuie să avem rezultate pe corupția mare, pe domenii care aduc cele mai mari prejudicii bugetului și chiar și securității statului. Și evident că frauda bancară, laundromatul, delapidările mari din companiile cu capital de stat sunt în capul listei. Ca să atingem aceste scopuri, noi ca instituție ne dorim o autonomie funcțională, inclusiv resurse elementare care să fie la dispoziția Procuraturii Anticorupție. Noi ca instituție trebuie să avem destul curaj să investigăm cazurile care vizează persoanele cu cea mai mare putere din țară, foști, dar pentru mine mai important actuali. Aceștia sunt chiar și procurori, judecători, ofițeri, politicieni din opoziție sau de la putere, nu contează”.

”Peștele de la cap se strică. De aceea trebuie să descurajăm corupția în sistemul judiciar, în Parlament, Guvern, la conducerea partidelor politice, dar și în consiliile locale și municipale. În fiecare domenii trebuie să existe exemple vii despre cum corupții ajung la închisoare”, consideră noua șefă a Procuraturii Anticorupție.

Totodată, Veronica Dragalin afirmă că PA are responsabilitatea de a realiza politici și proceduri interne care să asigure că toți oamenii sunt tratați în mod egal, conform legii, indiferent de funcție, apartenență politică, opinii, avere sau orice alt aspect. ”Asigurarea aplicării egale a legii va combate percepția de o justiție selectivă. Organele de control ale statului, mai bine spus, conducerea acestora, actuală și fostă, vor fi în vizorul nostru pentru cazuri de corupție”, a menționat șefa Procuraturii Anticorupție, fost procuror american.

Veronia Dragalin a fost învestită oficial în funcție pe 5 august. Ea a fost numită pentru un mandat de cinci ani.

Amintim că, pe 7 iunie, Veronica Dragalin a fost desemnată câștigătoarea concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, prin hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor.

Până nu demult, Veronica Dragalin a fost procuror adjunct al Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre primele declarații ale șefei Procuraturii Anticorupție a R.Moldova