Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Noi percheziții în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Șor. Trei persoane au fost reținute

sor.jpg

Sursa imaginii: 
Partidul Șor

La Chișinău, trei persoane au fost reținute în urma unor noi percheziții, efectuate de Centrul Național Anticorupție în cauza penală în care sunt investigate ”acțiunile pretins ilegale de finanțare ilegală a Partidului Politic Șor.  

Ofițerii de urmărire penală au efectuat, vineri, patru percheziții, inclusiv la un președinte al unei organizații teritoriale raionale a partidului. Trei persoane au fost reținute pentru 72 de ore, fiind bănuite de complicitate ”la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat, infracțiuni prevăzute la art. 181/2 alin. (1) și alin. (5) din Codul penal”.

Totodată, judecătorului de instrucție i-a fost înaintat demersul privind prelungirea termenului măsurii preventive „arestarea preventivă” în privința învinuitei Tauber Marina cu încă 30 zile, data ședinței de examinare a demersului urmând să fie fixată de instanța de judecată.

De asemenea, procurorii anunță că la 1 septembrie, ordonanța de recunoaștere în calitate de bănuit a Partidului Șor a fost adusă la cunoștința reprezentantului său legal, care a fost desemnat de judecătorul de instrucție. Persoanei juridice la fel, fiindu-i incriminată comiterea infracțiunilor prevăzute la art. 181/2 alin. (1) și alin. (5) din Codul penal.

La sfârșitul lunii iulie, Centrul Național Anticorupție de la Chișinău a efectuat în jur de 100 de percheziții în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Șor. Vicepreședinta formațiunii, Marina Tauber, a fost plasată atunci în arest preventiv, pentru 30 de zile, în penitenciar, fiind acuzată de ”acceptarea cu bună ştiinţă a finantării partidului din partea unui grup criminal organizat şi falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii”.

Precizăm că, vineri, câteva sute de susținători și simpatizanți ai Partidului Șor, veniți din mai multe regiuni ale țării, au protestat la Chișinău. În timpul manifestației, a participat online și liderul fomațiuniii, Ilan Șor, anunțat în căutare internațonală, fiind condamnat la 7 ani de închisoare pentru fraudele de la Banca de Economii. Șor s-a arătat deranjat de reținerile de vineri și a anunțat că protestele vor continuă până când Partidul Acțiune și Solidaritate, dar și Maia Sandu vor renunța benevol la putere.

Șor a fugit din țară, în iunie 2019, după schimbarea puterii de la Chișinău. Atunci a părăsit R.Moldova și fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, acuzat în dosarul fraudei bancare. Până astăzi, cei doi nu au fost extrădați.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre perchezițiile și reținerile în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor