
Justiţie
Chișinău: Combaterea acțiunilor cu caracter terorist și lipsa finalității în dosarele de rezonanță, discutate la CSS
img1.jpg

Membrii Consiliului Suprem de Securitate, convocați în ședință, au discutat despre măsurile ce se impun a fi luate pentru a crește gradul de credibilitate a actului de justiției. Totodată, s-a vorbit și despre fenomenul scurgerii de informații care accentuează neîncrederea oamenilor și dăunează anchetei, afirmă președinta R.Moldova, Maia Sandu.
”Am împărtășit cu membrii Consiliului Suprem de Securitate, dar și cu șefii instituțiilor care trebuie să asigure justiția să combată corupția, îngrijorările cetățenilor și în special percepția care există în rândul cetățenilor în raport cu unele dosare că sunt politizate. De asemenea, fenomenul scurgerii de informații care accentuează neîncrederea oamenilor în anchetă, dăunează anchetei. Am discutat respectiv în calitate de soluție elaborarea unui mecanism mai strict de responsabilizare în ceea ce privește aceste scurgeri și alte încălcări, de exemplu, documentarea insuficientă, care și ea poate conduce la discreditarea procesului de anchetă și cu urmări nefaste pentru procesul de judecată în general”.
Un alt subiect abordat - tergiversarea dosarelor de rezonanță.”Când mai întâi apar zvonuri despre faptul cineva că va fi anchetat, arestat, după care urmează procese televizate cu arestare, după care urmează arest la domiciliu și după aceasta urmează o etapă lungă care nu mai duce la o finalitate, sigur, aici sunt întrebări și la modul cum se desfășoară anchetele de către procurori. Dar și cea mai mare întrebare este la sistemul judecătoresc, pentru că procurorul general a prezentat raport despre dosarele care au ajuns în instanțele de judecată, iar din instanța de judecată nu am mai auzit nimic. Și aici am cerut CSM să vină cu o soluție pentru dosarele de corupție mare, până la sfârșitul acestei luni”, afirmă șefa statului.
În ceea ce privește combaterea și contracararea acțiunilor cu caracter terorist, membrii CSS s-au referit la alertele false cu bombă. De la începutul acestui an, oamenii legii au înregistrat peste 150 de alerte false, iar în ultima perioada acestea s-au întețit. Mii de polițișit au fost implicați pentru a verifica în jur de 880 de clădiri.
În opinia Maiei Sandu, ”scopul acestor alerte este de a induce anxietate în societate și acest lucru este făcut de elemente care vor să destabilizeze situația din țară. Dar vedem aici și motivația penalilor de a tergiversa procesele de judecată. Dacă e să analizăm numărul instituțiilor vizate de aceste alerte cu bombă, cele mai multe - instanțele de judecată și au ca scop tergiversarea sau amânarea ședințelor de judecată. Aici instituțiile responsabile au pregătit un mecanism comun de estimare a riscurilor, un mecanism cu trei nivele de alertă care va permite să se evalueze aceste riscuri și să intervină. Și pe partea legislativă vor fi înăsprite pedepsele pentru cei care comit astfel de infracțiuni”, a conchis președinta R.Moldova.
Ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a avut loc la sfârșitul lunii mai, iar pe agendă a fost subiectul privind securitatea alimentară.