
Justiţie
Patru ani de la expulzarea profesorilor turci din R.Moldova. Dosarele, în procedură de apel în instanțele din Turcia
zdg_0.jpg

Centrul de Resurse Juridice din Moldova și Asociația Promo-LEX solicită Procuraturii să investigheze operativ rolul tuturor persoanelor implicate în procesul de expulzare a profesorilor turci. ”În ceea ce privește ancheta și procedura penală împotriva celor responsabili pentru încălcările comise, autoritățile să depună eforturi serioase pentru a stabili adevărul despre ceea ce s-a întâmplat și să investigheze pe deplin, sub un control public adecvat, implicarea posibilă a oricărui actor public de nivel înalt”.
Totodată, juriștii moldoveni cer autorităților să obțină în continuare informații detaliate de la autoritățile turce privind situația actuală a reclamanților, inclusiv rezultatul procedurii de apel în dosarele lor penale, vizitele familiilor lor și posibilitatea aplicării Convenției Consiliului Europei privind transferul persoanelor condamnate. Promo-Lex și CRJM mai solicită ca SIS să se asigure, pe viitor, că va fi aplicată toleranța zero în coraport cu detenția arbitrară și transferurile ilegale, iar orice cooperare internațională viitoare, inclusiv cu serviciile secrete străine, să fie în concordanță cu obligațiile generale ale drepturilor omului în temeiul Convenției Europene a Drepturilor Omului.
Cauza penală de învinuire a fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate a fost desecretizată integral și Curtea de Apel Chișinău urmează să se expună asupra cererii de apel înaintată de Galina Tufekci, soția lui Feridun Tufekci unul din profesorii expulzați, în prezent încarcerat în Turcia.
Trebuie spus că, în iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat hotărârea sa în cauza Ozdil și alții c. Republicii Moldova. CtEDO a constatat că reclamanții nu au avut acele garanții naționale și internaționale de respectare a drepturilor omului în momentul reținerii și extrădării lor. Ulterior, CtEDO a emis și decizia în cauza Huseyin Bayraktar și Sertif Ayri c. Republicii Moldova. Decizia se referă la alți doi profesori turci expulzați.
După condamnarea Republicii Moldova de către CtEDO, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a emis patru decizii privind executarea hotărârii Ozdil și alții, prin care le cere autorităților moldovenești să întreprindă mai multe măsuri de ordin individual, dar și general.
În cadrul ultimei sesiuni de examinare a cazului (8 – 10 iunie 2022), Comitetul de Miniștri a salutat ordonanța procurorului general interimar de desecretizare a documentelor emise de procuratură în procesul penal împotriva fostului șef al SIS, a salutat crearea subcomisiei de monitorizare a activității SIS în cadrul Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică și a salutat adoptarea modificărilor la Legea privind statutul străinilor, urmare a Hotărârii Curții Constituționale din 13 noiembrie 2020 și a invitat autoritățile să furnizeze informații cu privire la evoluțiile viitoare în adoptarea modificărilor la Codul administrativ. O următoare ședință poate avea loc în decembrie 2022.
Amintim că, în iunie 2022, Biroul Migrație și Azil a decis că profesorii turci de la liceul ”Orizont” din Chișinău, expulzați în toamna anului 2018, pot reveni în R.Moldova. Directorul adjunct al rețelei liceelor ”Orizont” din R.Moldova, Umit Oz spunea la RFI că ”este o decizie corectă, dar vine prea târziu, întrucât profesorii turci au fost condamnați și sunt acum în detenție în Turcia pentru mulți ani”. Dintre cei șapte profesori turci, expulzați în toamna anului 2018, șase au fost condamnați în ultimii ani și se află acum în detenție în Turcia.
”Decizia autorităților de la Chișinău ne-a surprins, este una corectă, dar din păcate vine prea târziu întrucât profesorii sunt condamnați pentru mulți ani, de la 6 la 12 ani, și în continuare sunt închiși. Însă este o decizie foarte bună pentru alți cetățeni turci, care la fel au fost declarate persoane indezirabile, dar atunci se aflau în afara țării. Cred că aceasta i-ar bucura și pe ei și acum se pot întoarce acasă. Mulțumim celor care au contribuit la luarea acestei decizii. Sperăm totuși că colegii noștri închiși să ajungă acasă cât mai repede”, a declarat la RFI, Umit Oz, directorul adjunct al rețelei Liceelor ”Orizont” din R. Moldova.
Trebuie spus că, fostul director SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat cu suspendare, sentința pe acest caz fiind secretizată, în totalitate. El a fost acuzat de abuz în serviciu ”la îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a celor șapte profesori turci”. Fostul director SIS și-a recunoscut vina și a achitat benevol 125.000 euro, pierduți de R.Moldova la CEDO, drept prejudiciu și a achitat 380.000 lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci.
La 6 septembrie 2018, șapte angajați ai liceului moldo-turc ”Orizont” au fost reținuți de reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate, iar ulterior expulzați de pe teritoriul R.Moldova. SIS anunța că șapte cetățeni străini, ”suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova”. Expulzarea profesorilor turci a avut loc în ajunul vizitei lui Recep Erdogan la Chișinău. La mijlocul lunii octombrie 2018, președintele Turciei a participat la ceremonia de inaugurare a clădirii Președinției, instituție devastată în timpul protestelor din 2009, dar restaurată din banii Turciei. Potrivit Ziarului de Gardă, șapte milioane de euro a fost suma donației pe care a făcut-o Turcia, iar multe voci spuneau că expulzarea profesorilor a fost răsplata lui Igor Dodon, președinte pe atunci, pentru reabilitarea instituției prezidențiale.