
Justiţie
Urmărirea penală în dosarul fraudei bancare, încheiată, în lipsa învinuitului. Primul caz îl vizează pe Plahotniuc
plaha.jpg

Procurorii susțin că în ședința din 6 septembrie 2022, avocatul lui Plahotniuc, după ce a făcut cunoștință cu materialele prezentate de procuror a înaintat o cerere privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a noilor prevederi introduse recent în Codul de procedură penală, care permit finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului.
Prin urmare, în ședința de joi, 8 septembrie 2022, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana urmează să pronunțe o încheiere prvind admiterea sau respingerea cererii nominalizate. ”În cadrul acestui episod pentru care s-a solicitat acordul în vederea finalizării urmăririi penale, Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când învinuitul a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de peste 39 milioane dolari și 3,5 milioane euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA”, susține Procuratura Anticorupție.
Precizăm că, în cadrul acestei cauze penale a fost aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare totală de mai mult de un miliard de lei ( în jur de 50 mln euro).
Recent, Tribunalul judiciar din Thonon-les-Bains, Franța, a dispus punerea sechestrului asupra unui bun imobil din orașul Sciez, una dintre zonele de elită ale Franței, aparținând lui Plahotniuc. Solicitarea a venit din partea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale de la Chișinău, iar autoritățile franceze au informat recent procuratura despre acțiunile întreprinse.
Potrivit estimărilor autorităților franceze, imobilul sechestrat valorează peste 4,2 milioane euro, (în jur de 83,5 milioane lei). ”Sechestrul aplicat asupra acestuia are ca scop garantarea posibilității aplicării pedepsei complementare a confiscării bunului în cadrul dosarului penal investigat de procurorii din Moldova. Citând autoritățile cipriote, judecătorul de instrucție francez indică și faptul că învinuitul Vladimir Plahotniuc ar fi creat o rețea criminală la nivel național și internațional în 2009-2019, iar cu implicarea învinuitului Ilan Șor au înregistrat societăți cipriote și panameze în Anglia și au deschis conturi bancare pentru depunerea banilor deturnați din băncile din Moldova”.
La începutul acestui an, fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc a fost pus sub învinuire într-un nou episod legat de dosarul fraudei bancare, fiindu-i incriminate trei capete de acuzare. Este vorba despre crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporţii deosebit de mari și spălarea banilor săvârşită de o organizaţie criminală, în proporţii deosebit de mari.
Amintim că, în iunie 2019, Vlad Plahotniuc a părăsit R.Moldova, după ce Blocul ACUM a prelua conducerea noului Guvern, iar PDM s-a retras oficial de la guvernare. Ulterior, în octombrie 2019, Procuratura Anticorupție a anunțat că ex-liderul Partidului Democrat este dat în căutare internațională și interstatală. Plahotniuc nu s-a prezentat în fața procurorilor atunci când a fost citat. Procurorii au cerut și mandat de arestare pe numele fostului lider democrat. În mai 2020, procurorul general de atunci, Alexandru Stoianoglo, anunța că fostul lider democrat ar fi principalul beneficiar al fraudei bancare. Până astăzi, nu a fost extrădat și nu se știe cu exactitate locul aflării acestuia.