Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legile justiției. Fostul ministru, Raluca Prună, consideră hazardat și periculos un amendament depus de UDMR

lege_europa_justitie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Un amendament depus de UDMR la legile justiției ar avea efect de boomerang asupra luptei impotriva criminalitatii organizate si coruptiei la nivel înalt. Acesta prevede că procurorii pot fi delegați sau detașați în cadrul structurilor specializate DNA și DIICOT numai dacă au dobândit gradul profesional de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. O propunere de modificare hazardată și periculoasă, reacționează Raluca Prună, fost ministru al Justiției.

Dezbaterile pe pachetul de legi ar fi trebuit să înceapă luni dar au fost amânate pentru miercuri, din cauza numărului mare de amendamente depuse, anunța președintele Comisiei speciale din Parlament.  

Adoptarea legilor justiției reprezintă una dintre condițiile esențiale pentru ridicarea Mecanismului de Verificare și Control (MCV) și pentru intrarea României în Schengen. Vă reamintesc, pachetul de legi înaintat de ministrul Cătălin Predoiu a fost aspru criticat de asociații de magistrați și ONG-uri pe motiv că nu a eliminat prevederi novice, criticate de-a lungul anilor de organismele internaționale.

O propunere de modificare a statutului procurorilor și judecătorilor inutilă și periculoasă, reacționează Raluca Prună, fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat.

Va avea un efecte de boomerang și cred că un asemenea amendament ignoră pur si simplu modul in care aceste structuri, DNA si DIICOT, sunt organizate. Daca aveam nevoie de ceva care sa puna capat si o spun foarte responsabil, sa puna capat, luptei impotriva criminalitatii organizate in Romania , acest amendament e ceea ce ne trebuia. Deci nu exista nici un fel de motiv, cred eu, pentru a impune ca tot ceea ce inseamna crima organizata in Romania sa fie investigat exclusiv de procurori de la Parchetul General. Nu vom avea, deci se va termina, inca odata, acesta vreau sa fie mesajul meu. Amendamentul mi se pare hazardat si sper sa nu treaca in Parlament.  La fel cum sper ca proiectele de lege, asa cum au fost depuse, sa fie imbunatatite in Parlament si nu facute mai slabe, mai rele, decat sunt deja in anumite puncte“, crede Raluca Prună. 

Președintele Camerei Deputaților a precizat, pentru G4Media, că speră ca legile justiției să treacă de Parlament până la sfârșitul acestei luni.

 

 
Raluca Prună, fost ministru al Justiției