Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Vicepreședinta Partidului Șor, eliberată din izolator și plasată în arest la domiciliu

201953958_798970047647638_7759485971342605376_n.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Marina Tauber

La Chișinău, vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber a fost transferată din penitenciarului nr 13 în arest la domiciliu. O decizie în acest sens a fost pronunțată, miercuri, de magistații Curții de Apel Chișinău. Tauber este vizată în două cauze penale fiind acuzată de ”acceptarea cu bună ştiinţă a finantării partidului din partea unui grup criminal organizat şi falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii”.

Decizia de miercuri a Curții de Apel Chișinău vine după ce magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au decis, pe 7 septembrie, să prelungească arestul preventiv în penitenciar pentru încă 20 de zile. Atât avocații lui Tauber, cât și procurorii anticorupție au declarat atunci că vor contesta decizia judecătorie. 

Avocații lui Tauber cer eliberarea vicepreședintei Partidului Șor, iar procurorii anticorupție - plasarea lui Tauber în arest în penitenciar.

Trebuie spus că, vicepreședinta Partidului Șor a fost reținută, pe 21 iulie, după ce a rămas fără imunitate parlamentară. Pe 23 iulie, Marina Tauber a fost plasată în arest preventiv în penitenciarul nr 13 fiind acuzată de ”acceptarea cu bună ştiinţă a finantării partidului din partea unui grup criminal organizat şi falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii”. La sfârșitul lunii iulie, dar și în septembrie, Centrul Național Anticorupție de la Chișinău a efectuat peste 100 de percheziții în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Șor, iar mai multe persoane au fost reținute fiind bănuite de complicitate ”la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat”.

În ultima perioadă, Partidul Șor a organizat mai multe proteste în capitală. Oamenii au fost aduși organizat și au fost plătiți pentru a protesta fie la Judectoria Ciocana sau în fața Președinției, unde au cerut eliberarea lui Tauber. Tototdată, au acuzat-o pe președinta Maia Sandu că ar sta în spatele arestului, lucru negat de șefa statului.

Liderul fomațiuniii, Ilan Șor, anunțat în căutare internațională, este condamnat la 7 ani de închisoare pentru fraudele de la Banca de Economii. Șor a fugit din țară, în iunie 2019, după schimbarea puterii de la Chișinău. Până astăzi nu a fost extrădat. Șor se află în Israel.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre decizia Curții de Apel Chișinău privind dosarul vicepreședintei Partidului Șor