Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia de anchetă ONU: În Ucraina au fost comise crime de război

razboi ucraina.jpg

Kiev, de Ziua Independenței Ucrainei, 24 august 2022
Sursa imaginii: 
France 24

O comisie ONU a descris drept dezastruoasă situația drepturilor omului în Ucraina și a stabilit că în timpul conflictului au fost comise crime de război, potrivit BBC.  În cursul investigaţiilor în cele patru regiuni, comisia a vizitat 27 de oraşe şi sate şi a interogat peste 150 de victime şi martori.

În raportul prezentat Consiliului ONU pentru drepturile omului de la Geneva, reprezentanții comisiei au declarat că au descoperit „încălcări, cum ar fi utilizarea ilegală a armelor explozive, atacuri nediscriminatorii, încălcări ale integrității personale, inclusiv execuții, tortură și rele tratamente, violență sexuală și de gen".

De asemenea, pe baza investigațiilor sale privind evenimentele din regiunile Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumi, comisia internațională independentă de anchetă a concluzionat că „în Ucraina au fost comise crime de război", potrivit Mediafax.

În plus, președintele comisiei a declarat că echipa sa a fost „impresionată de numărul mare de execuții în zonele pe care le-a vizitat".  Organizația Națiunilor Unite a vorbit până acum doar de ”presupuse crime de război” și este pentru prima dată când comisia înființată în urma declanșării războiului din 24 februarie asumă categoric termenul de ”crimă de război” la adresa armatei ruse.
Comisia de anchetă a ONU cu privire la Ucraina a fost lansată în martie de Consiliul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului pentru a ancheta cazurile de încălcare a drepturilor omului de către trupele ruse.