Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legile Justiției: Coaliția nu așteaptă avizul Comisiei de la Veneția. „Această grabă amintește de comisia Iordache”

predoiu.jpg

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu
Sursa imaginii: 
Facebook/Cătălin Predoiu

Comisia de la Veneția transmite că va emite în decembrie avizul privind legile justiției din România. Majoritatea PSD-PNL ar vrea să le adopte, însă, înainte de acest termen. Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a cerut Bucureștiului să nu adopte pachetul de legi fără această opinie a Comisiei de la Veneția. Între timp, în țară, procedurile merg înainte, iar comisia parlamentară specială pentru examinarea legilor Justiţiei a dat un raport favorabil, cu amendamente, proiectului privind statutul judecătorilor şi procurorilor. De menționat că amendamentul controversat potrivit căruia judecătorii ar putea fi numiți în funcții de procuror-șef a fost eliminat de parlamentari. Despre toate aceste chestiuni a vorbit la microfonul RFI jurnalistul Liviu Avram, de la Adevărul.

Liviu Avram: În primul rând nu pot să constat decât graba cu care vor să treacă aceste legi, care nu diferă deloc de graba cu care comisia Iordache, la rândul său, acum câțiva ani, trecea propriile sale inițiative legislative. Cei de la Putere sunt total imuni la argumentele aduse de opoziție și de societatea civilă. Faptul că a dat un raport pozitiv nu mă miră câtă vreme mașina de vot pare să funcționeze indiferent de cât de corecte sau nu sunt aceste prevederi.

Reporter: Amendamentul controversat potrivit căruia judecătorii ar putea fi numiți în funcții de procuror șef. Am văzut că a fost eliminat de parlamentari din acest proiect al legilor Justiției. Cum vedeți această decizie?

LA: În mod  cert este o contrareacție la reacția societății civile și a opoziției. Simplul fapt că au strecurat acest amendament și maniera prin care l-au strecurat, folosindu-se de un deputat de la minoritățile naționale, amintește iarăși de modul de lucru al comisiei Iordache. Deja pare să înceapă o tradiție în a folosi deputații de la minorități ca să strecoare tot felul de prostii în legi, astfel încât partidele care dețin majoritatea să nu își asume nicio răspundere. Oricum, prevederea era de nesusținut câtă vreme în lege, încă din 2018, este trecut principiul separației carierelor de procuror și de judecător. Această prevedere încălca acest principiu legal, care, în schimb nu este constituțional. Dacă voiau să facă asta, trebuiau să abroge din lege prevederea privind separarea carierelor. Atunci se puteau numi judecători în funcție de procurori, dar și procurori în funcție de judecători. La origine, separarea carierelor a fost justificată de faptul că prea mulți procurori părăseau parchetul și erau imediat transferați în sistemul judecătoresc ca judecători. Ca să prevină acest lucru au inventat această anomalie, pentru că în final toți sunt magistrați și au consacrat separarea carierelor, pe care acum au avut o tentativă să o încalce. Era mult prea gravă această încălcare și mult prea cusută cu ață albă ca să reziste până la final. Dar nu știm ce se va întâmpla de acum înainte. Mă aștept ca și în următoarele faze de elaborare ale acestor legi să ne trezim din nou cu un asemenea amendament.

Rep: Încă o chestiune importantă, domnule Avram. Așteptăm sau nu verdictul Comisiei de la Veneția pe aceste legi ale Justiției? Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a confirmat pentru RFI că Parlamentul nu va aștepta opinia Comisiei de la Veneția din luna decembrie. Dar, spune domnia, va ține cont de ea ulterior. Se poate interveni printr-o modificare legislativă ulterioară, spune domnul Fenechiu. Cum vedeți această poziție?

LA: Nu pot decât să reamintesc pentru a treia oară că se copiază aproape milimetric comportamentul comisiei Iordache. Și atunci au fost numeroase apeluri de sesizare a Comisiei de la Veneția cu legile Justiției de la momentul respectiv și nu s-a așteptat. După aceea, când au venit rapoartele Comisiei de la Veneția și cele ale Comisiei Europene, s-a văzut cât de prost au lucrat acele legi de acum este nevoie să le modificăm. Înțeleg că raportul va veni la jumătatea lunii decembrie. Ar fi timp să se țină cont de acest aviz. Se pot încadra inclusiv în jalonul impus de PNRR, care expiră la 31 decembrie. Au două, trei săptămâni la dispoziție să aștepte raportul Comisiei de la Veneția și atunci să opereze modificările sugerate de acest for. Ei nu vor să facă acest lucru. Iar argumentul domnului Fenechiu că se poate interveni ulterior este o prosteală pe față. Nu se va mai interveni ulterior. Dacă ar fi sincer interesați să primească observații pertinente și judicioase ar aștepta raportul Comisiei de la Veneția.

Ascultă:

 
Jurnalistul Liviu Avram, despre legile Justiției