
Justiţie
Procuror: E posibil să avem un val de prescripții în multe dosare penale
just.jpg

Alexandra Lăncrănjan: Înalta Curte ne spune că dispozițiile din Codul penal privind întreruperea prescripției răspunderii penale sunt dispoziții de drept substanțial penal. Acest lucru înseamnă că sunt aplicabile regulile de la legea penală mai favorabilă. În concret, acest lucru înseamnă că orice modificare cu privire la aceste dispoziții care este mai favorabilă suspecților și inculpaților se va aplica indiferent când intervine de la momentul săvârșirii faptei până la momentul condamnării definitive. Pe ce nu s-a pronunțat Înalta Curte, pentru că există multe întrebări care au fost respinse ca inadmisibile, este cum interpretăm efectele pe care decizia Curții Constituționale din 2022 le va avea în concret în analizarea legii penale mai favorabile. Cred că este încă în discuție și foarte posibilă existența unui val de împliniri ale termenului general de prescripție dintr-un motiv foarte simplu. Dacă interpretăm că efectul deciziei Curții Constituționale din 2022 este că începând cu 2018 nu mai există cauze de întrerupere ale prescripției, atunci pentru toată perioada 2014, de când a intrat în vigoare Codul, până în 2022 când a intervenit legislativul, vom avea numai termenele generale de prescripție. În aceste termene generale va trebui să fie sesizată infracțiunea, să facem urmărirea penală, să trecem de camera preliminară, de judecata în primă instanță și până la judecarea definitivă a cauzei. Este un lucru puțin probabil, mai ales că în acest moment există și în parchete, și în instanțe foarte multe dosare cu fapte comise acum 8, 10 ani pentru care fie se va considera împlinit termenul de prescripție, fie va fi o perioadă foarte scurtă de timp până se va împlini.
Reporter: Decizia Înaltei Curți nu schimbă practic lucrurile decise de Curtea Constituțională și permite perpetuarea acestui pericol în cazul unor dosare în care sunt inculpați foarte cunoscuți, în special foste sau actuale personaje politice. Există pericolul ca dosarele în care sunt cercetate aceste persoane să se prescrie? Am înțeles corect?
AL: Da, decizia Înaltei Curți nu schimbă discuția cu privire la efectele deciziei Curții Constituționale. Nici nu o întoarce decizia Curții Constituționale pentru că nici nu ar putea. Sunt două lucruri pe care aș vrea să le precizez cu privire la pericolul prescrierii dosarelor și cui i se aplică. Avem o categorie de dosare unde nu va exista niciun efect pentru că faptele sunt imprescriptibile, la omor spre exemplu. Acestea nu vor intra în discuție pe lege penală mai favorabilă. Ele nu aveau un termen de prescripție bine determinat și sunt imprescriptibile. Se pot urmări oricând.
Rep: Despre fapte de corupție era vorba în mod special...
AL: Da, dar aș vrea totuși să subliniez că deși suntem preocupați de faptele de corupție și de dosarele importante, alături de ele se pot prescrie sau pot ajunge la termenul de prescripție o mulțime de alte fapte unde victima este o persoană fizică, un cetățean al acestei țări.
Rep: Cum ar fi?
AL: Cum ar fi culpele medicale, spre exemplu. Culpele medicale nu sunt comise cu intenție. Sunt comise cu forma de vinovăție a culpei, ceea ce presupune că ele au și niște pedepse mai mici. Dar, deși au niște pedepse mai mici, ceea ce în mod automat duce la un termen de prescripție mai mic, au nevoie în urmărirea penală, ca și în judecată, de foarte multe probe tehnice, cum ar fi expertizele. Va fi foarte greu să ajungem la o soluționare definitivă a genului acesta de dosare într-un termen de 5 sau 8 ani.
Rep: Ca procuror, doamnă Lăncrănjan, ce soluție legală vedeți pentru eliminarea pericolului despre care vorbim, ca unele dosare să se prescrie? Până la urmă, intenția și scopul justiției este de a scoate adevărul la iveală și dacă există vinovați, să fie trași la răspundere.
AL: Dacă soluția este pentru viitor, ea a fost deja îndeplinită de legislativ. A intervenit o modificare a legislației, dar care se aplică doar din mai 2022 pentru infracțiuni comise din mai 2022 până în prezent și în viitor.
Rep: Iar pentru cele mai vechi?
AL: Pentru cele mai vechi dacă considerăm că efectul este aplicarea legii penale mai favorabile, din păcate nu există soluție.
Ascultă: