Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fost deputat democrat, apropiat al lui Plahotniuc, expulzat din Ucraina și plasat în arest preventiv, la Chișinău

vladimir-andronachi.jpg

Sursa imaginii: 
Alegeri.md

Un fost deputat democrat de la Chișinău, apropiat al ex-liderului PDM, Vlad Plahotniuc, a fost reținut și plasat în arest preventiv, pentru 30 de zile. Vladimir Andronachi a fost declarat de autoritățile din Ucraina persoană indezirabilă și expulzat de pe teritoriul țării lor. Fostul parlamentar figurează în mai multe dosare penale, inclusiv cel legat de frauda bancară. Procuratura Anticorupție anunță că a mai fost reținută o persoană în dosarul fraudei bancare. 

Vladimir Andronachi a fost reținut, în dimineața zilei de miercuri, la intrarea în R.Moldova, la punctul de trecere a frontierei Criva-Mamaliga, a declarat într-un briefing, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. ”Învinuitul este considerat un apropiat al ex-liderului PD, Vladimir Plahotniuc și figurează în mai multe dosare penale. Vladimir Adronachi a ieșit din țară pe 5 iulie 2021, iar pe 21 septembrie 2021, Procuratura Anticorupție a obținut un mandat de arestare, emis pe 30 de zile, în dosarul fraudei bancare. Ulterior, Republica Moldova a transmis o solicitare către Interpol de anunțare în căutare internațională cu scopul arestării și extrădării în Republica Moldova. În luna iulie 2022, fostul deputat a fost anunțat în cautare internațională de Interpol pentru a fi arestat și extrădat în Republca Moldova”, a precizat Veronica Dragalin.

Șefa Procuraturii Anticorupție susține că decizia de a-l expulza pe Andronachi din Ucraina s-a bazat pe doi factori. ”În primul rând este cunoscut faptul ca Vladimir Andronachi este asociat cu Vladimir Plahotniuc care, de săptămâna trecută, se află pe lista sancțiunilor SUA pentru rolul său în corupția sistemică din Republica Moldova. În al doilea rând, pentru că e război în țara vecină, Ucraina are o anumită politică față de persoanele cu cetățenie străină care intră în țara lor”.

Pe numele fostului deputat moldovean a fost eliberat un mandat de arestare pentru 30 de zile. Procurorul anticorupție, responsabil de dosarul fraudei bancare, Octavian Iachimovschi, afirmă că, Vladimir Andronachi este învinuit de infracțiuni de escrocherie în proportii deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale, precum și de spălare de bani în proporții deosebit de mari la fel în interesul unei organizații criminale.

Potrivit procurorilor moldoveni, pe numele lui Andronachi sunt deschise trei cauze penale. Fostul deputat a fost implicat și în schema de deposedare a Republicii Moldova de sediul Consulatului din Odesa.

Totodată, Procuratura Anticorupție precizează că, în dosarul fraudei bancare a mai fost reținută o persoană, care este bănuită de participare la infracțiunea de escrocherie în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale, și nemijlocit în interesul lui Vladimir Plahotniuc, aceasta fiind o persoană apropiată de fostul lider democrat. ”Mai exact, potrivit rolului atribuit în cadrul organizației criminale și urmând indicațiile lui Vladimir Plahotniuc, persoana reținută avea sarcina de a asigura obținerea actelor permisive de la Banca Națională a Moldovei, ceea ce a permis membrilor organizației criminale să sustragă bani de la Banca de Economii în sumă de peste 12,5 milioane USD și peste 23,8 milioane euro”.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reținerea și plasarea în arest preventiv a fostului deputat PDM, Vladimir Andronachi