
Justiţie
Chișinău: Partidul Șor ar putea fi scos în afara legii. Ministerul Justiției, sesizare la Curtea Constituțională
ilan_sor.jpg

”Am pregătit o sesizare la Curtea Constituțională prin care vom solicita declararea neconstituționalității Partidului Șor. Sesizarea va fi expediată la Guvern și sper că va fi aprobată la ședința de miercuri a Cabinetului de Miniștri. La formularea sesizării s-a luat în considerație jurisprudența CtEDO și standardele Comisiei de la Veneția. Și este chiar o măsură ultima ratio, deoarece ei continuă și în prezent încălcarea legislației și nu există nicio circumstanță care ar indica asupra faptului că ar fi dispuși să revină pe făgașul legalității”, explică ministrul Sergiu Litvinenco.
Potrivit oficialului moldovean, ”prin toată activitatea sa de până acum, Partidul Șor a acționat împotriva principiilor statului de drept. Or, finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești (alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în mun.Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești din 2020, alegerile locale în mun.Bălți din 2021). Din cauza finanțării ilegale, candidații acestui partid au fost excluși din cursele electorale. Observăm că, constatarea finanțărilor ilegale a avut loc în mod constant, aproape la fiecare scrutin electoral, indiferent cine era la guvernare în țară. Plus la aceasta, se cunoaște că instituțiile de drept investighează, prin prisma legislației penale, mai multe acțiuni privind finanțarea acestei formațiuni”.
Totodată, Sergiu Litvinenco susține că constatările autorităților din SUA, dar și materialele ajunse în spațiul public, demonstrează că acest partid promovează interesele unui stat străin, ceea ce înseamnă că acționează împotriva suveranității și independenței țării. ”În conformitate cu prevederile art. 41 alin. (4) din Constituție, partidele care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale”.
Partidul Șor a venit cu o reacție pe marginea anunțului ministrului Justiției privind scoaterea în afara legii a formațiunii. ”Anunțul ministrului Justiției este încă un abuz grav, comis de guvernarea PAS, într-un timp atât de scurt. Formațiunea noastră a fost constituită în baza dreptului la libera asociere, o valoare sacră a democrației, consfințită în Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului”. Reprezentanții formațiunii pro-ruse susțin că vor merge în instanță.
În ultimele două luni, Partidul Șor organizează, săptămânal, proteste în centrul Capitalei, cu altercații dintre oamenii legii și protestatarii plătiți, aduși organizat la manifestația de la Chișinău.
Șefa statului, Maia Sandu, declară că încercările de destabilizare care au loc în R.Moldova, sunt făcute de gruparea pentru hoție și război. Membrii acesteia își doresc atât de tare să ajungă la putere, încât promit Moscovei să răstoarne ordinea constituțională și să instaleze un guvern prin care Rusia să poată folosi R.Moldova în război. ”Nu veți reuși. Nu vom permite destabilizarea situației în țară”, a punctat președinta în contextul protestelor organizate la Chișinău, de Partidul Șor, liderul căruia, Ilan Șor, condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare în dosarul fraudei bancare, se ascunde în Israel.
În plus, președinta Maia Sandu susține că membrii acestei grupări încearcă să folosească situația dificilă în care se află țara acum din cauza războiului din Ucraina pentru a o destabiliza și a crea haos. ”Ei vor să creeze situații de conflict în diferite regiuni ale țării pentru a ne dezbina. Totodată, vor să scape de închisoare pentru furturile comise în trecut și să-și refacă schemele de corupție”, a conchis Maia Sandu.
Precizăm că, pe 26 octombrie, Statele Unite ale Americii au impus sancțiuni împotriva oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și a unor persoane implicate în ceea ce Washingtonul afirmă că sunt operațiuni ”maligne” de influență rusească în Republica Moldova. Trezoreria americană afirmă că printre cele 19 persoane și entități sancționate se numără oligarhi ruși ”recunoscuți pentru capturarea și coruperea instituțiilor economice și politice ale Moldovei”, precum și indivizi ”care acționează ca instrumente ale campaniei globale de influență dusă de Rusia”.