
Justiţie
Dodon scapă de arestul la domiciliu.”Vom demonstra că dosarele pornite împotriva mea sunt politice”
dodon_poza.jpg

”Prima noastră victorie - astăzi am fost eliberat din arest la domiciliu, în care m-am aflat în ultimele șase luni. Mulțumesc familiei mele, tuturor celor care m-au susținut în tot acest timp, dar lupta noastră abia începe și avem pentru ce să luptăm. Voi participa la protestele organizate de PSRM - nu am restricții în acest sens. Sunt gata să particip la proteste non-partinice, alături de cetățeni. De asemenea, intenționez să merg în raioane, așa cum am promis, pentru a comunica cu oamenii. Nu am de gând să fug din țară, rămân în Moldova și voi demonstra tuturor nevinovăția mea”, a declarat Dodon, după ședința de la Curtea Supremă de Justiție.
Potrivit portalului Anticorupție, pe lângă dosarul ”sacoșei negre”, examinat de un complet de judecători ai CSJ, la Judecătoria Chişinău se află pe rol cauza penală în care Igor Dodon este inculpat pentru abuz în serviciu în cazul contractului controversat de achiziționare a energiei electrice. Dosarul în care Igor Dodon este învinuit de corupţie pasivă şi finanţare ilegală a unui partid politic, este examinat de un alt complet de judecată de la Curtea Supremă de Justiție. În timpul apropiat, Procuratura Anticorupţie urmează să expedieze în instanţă un alt dosar penal, în care fostul şef al statului este învinuit de îmbogăţire ilicită.
Judecătoria Chişinău mai are pe rol şi un dosar contravenţional pe numele lui Igor Dodon. Este vorba de contestaţia depusă de fostul preşedinte după ce poliţia l-a amendat cu 9000 de lei (cca 450 euro) pentru purtarea simbolurilor interzise, a panglicii Sf. Gheorghe.
Amintim că, pe 24 mai, Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore, fiind suspectat de corupere pasivă, îmbogățire ilicită, trădare de Patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Pe 26 mai, după o ședință ce a durat mai bine de șase ore, Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu. Trebuie spus că, dosarul în care figurează numele lui Dodon, dar și a altor două persoane, a fost pornit la sfârșitul luni mai. De fapt, este numit și ”dosarul sacoșei negre”. Procuratura Generală a intentat cauza penală pe cazul presupusei coruperi a ex-președintelui Igor Dodon de către Vlad Plahotniuc, în vara anului 2019. Decizia a fost luată după ce Curtea de Apel Chişinău a dat curs plângerii fostului deputat Iurie Reniţă, obligând procurorii să pornească urmărirea penală în acest caz.
În mai 2020, deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Iurie Reniță, a făcut publică o înregistrare video, din vara anului 2019, în care apare Igor Dodon și fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Cei doi s-au întâlnit să discute despre viitoarea coaliție de guvernare. Plahotniuc i-ar fi transmis lui Dodon o pungă neagră cu bani. Potrivit lui Reniță, ”ceea ce rezultă din acest video, e un fel de salarizare pentru angajații Partidului Socialiștilor și pentru activitățile pe care acesta le desfășoară. Acum există suficiente motive și bănuială rezonabilă să considerăm că în acea sacoșă neagră era tocmai suma de 600 mii euro ce urma să fie transmisă la indicația lui Dodon”.