Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procesul pentru „insultă” al primarului Istanbulului, reluat chiar înaintea alegerilor generale

15dec_1.jpg

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a câștigat alegerile în fața contracandidatului lui Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, în cursa electorală controversată din anul 2019.
Sursa imaginii: 
Yasin Akgul/AFP via RFI

Bine-cunoscutul primar al partidului de opoziție din Istanbul a fost din nou audiat în cursul zilei de miercuri, ca parte a unui proces de natură politică care se desfășoară cu doar câteva luni înainte de alegerile generale. În urma procesului, edilul riscă să nu mai poată candida la scrutinul de anul viitor dacă va fi găsit vinovat, potrivit AFP, citată de France24.

Procuratura solicită ca Ekrem Imamoglu să primească o pedeapsă de 15 luni până la patru ani de închisoare, acesta fiind acuzat pentru o remarcă făcută la adresa unor membri ai autorităţii electorale după ce a câștigat, în 2019, alegerile controversate pentru primărie în fața contracandidatului președintelui Recep Tayyip Erdogan.

În Turcia, persoanele care primesc o pedeapsă mai mică de patru ani rareori ajung la închisoare.

Însă dacă Imamoglu, care este considerat unul dintre cei mai de seamă membri ai principalului partid de opoziție din Turcia, va fi găsit vinovat, acesta nu va mai putea apărea pe scena politică pe perioada condamnării.

Imamoglu va fi în continuare primarul Istanbulului atât timp cât apelul, la care va recurge cu siguranță, își va urma cursul în tribunal.

Echipa de campanie a primarului consideră procesul drept fiind modalitatea președintelui Erdogan de a se răzbuna personal pe Imamoglu, unul dintre cei mai mari rivali ai săi.

„În ciuda a tot ceea ce se întâmplă, îmi pun toată încrederea în judecători, în procurori și în factorii de decizie”, a declarat Imamoglu în seara de dinaintea celei de-a treia audieri din cadrul procesului, care a avut loc miercuri.

Acesta a fost dat în judecată după ce a făcut o remarcă deplasată în timpul unui interviu acordat presei la câteva luni după ce l-a învins pe contracandidatul lui Erdogan în urma alegerilor reorganizate, din cauză că rezultatele primelor alegeri – câștigate de Imamoglu – au fost anulate de către comisia electorală.

Comisia electorală a raportat că au fost descoperite sute de mii de „voturi suspecte” după ce Erdogan a refuzat să recunoască victoria inițială a lui Imamoglu, care a ajuns la putere în Istanbul, oraș pe care chiar șeful statului l-a condus înainte de a intra în politica națională acum douăzeci de ani.

Decizia de a anula rezultatele a avut un impact negativ puternic asupra partidului de origine islamică condus de Erdogan.

Valurile de proteste și de susținere totală la nivel politic i-au adus lui Imamoglu o victorie răsunătoare în alegerile care au avut loc din nou în luna iunie a aceluiași an.

Câteva luni mai târziu, Imamoglu și-a exprimat nemulțumirea profundă stârnită de evenimentele anterioare, vârsându-și frustrarea pe cei responsabili de anularea alegerilor, numindu-i „proști”.

Procurorii i-au intentat proces lui Imamoglu, sub acuzația că i-ar fi „insultat” public pe membrii autorităţii electorale.

Imamoglu nu a participat personal la audieri și nu este stipulat nicăieri vreun detaliu cu privire la durata procesului.

Taberele adverse

Posibila excludere a lui Imamoglu din politică survine în contextul în care partidele de opoziție din Turcia încă dezbat cu privire la cine ar trebui să candideze împotriva lui Erdogan la alegerile prezidențiale care vor avea lor anul viitor în luna iunie.

Imamoglu este unul dintre puținii lideri ai opoziției care, potrivit sondajelor, l-ar putea învinge pe Erdogan într-o confruntare directă.

Susținerea de care Erdogan se bucură pe scena politică din Turcia a fost afectată de criza economică pe care abordarea sa neconvențională în ceea ce privește ratele dobânzilor a agravat-o.

Însă sondajele recente arată că Erdogan începe să își recapete din susținere datorită modului în care a gestionat problemele legate de invazia Rusiei în Ucraina, abordare pentru care a primit multe laude.

Ceea ce exercită și mai multă presiune asupra opoziției, nevoită să pună deoparte conflictele personale pe timpul campaniei electorale.

Partidul Republican al Poporului (CHP), pe care Imamoglu îl reprezintă, este condus de Kemal Kilicdaroglu, un fost funcționar public de stânga care a obținut, în general, rezultate mici în sondajele de opinie.

Partidul CHP a purtat discuții cu cinci aliați mai slabi ai săi în vederea numirii unui singur contracandidat, în așa fel încât votul împotriva lui Erdogan să nu fie divizat.

Aceste discuții au fost îngreunate de dezbaterile politice și de starea generală de neliniște din jurul deciziei de a-l numi pe Kilicdaroglu în lipsa altui contracandidat care să aibă mai multe șanse de a-l învinge pe Erdogan în cursa electorală.

Pe Imamoglu acuzațiile care i-au fost aduse l-au descalificat din cursă.

Primarul a declarat presei săptămâna aceasta că singurul posibil candidat pe care partidul CHP îl poate propune este Kemal Kilicdaroglu.

„Totuși, la urma urmei, alegerea candidatului depinde de decizia pe care partidul o va lua în urma dezbaterilor”, a declarat Imamoglu.

 

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.