Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia de la Veneția:Decizia privind scoaterea în afara legii a Partidului Șor ar trebui să fie legală și proporțională

sor.jpg

Ilan Șor, condamnat în dosarul fraudei bancare, a părăsit R.Moldova, în 2019, odată cu schimbarea puterii de la Chișinău
Sursa imaginii: 
Facebook/Partidul Șor

Comisia de la Veneția a venit cu o opinie privind constituționalitatea unei eventuale decizii legate de scoaterea în afara legii a Partidului Șor de la Chișinău. Potrivit experților, în general statele nu sunt împiedicate să reglementeze activitățile partidelor politice sau chiar interzicerea și impunerea altor măsuri restrictive, dar decizia ar trebui să fie ”legală, legitimă și proporțională”. ”Recunoașterea neconstituționalității unui partid este o ingerință în dreptul la libertatea de asociere”, se arată în avizul Comisiei de la Veneția, solicitat de Guvernul de la Chișnău.

”În ceea ce privește acțiunile care pot duce la recunoașterea partidului ca neconstituțional și întrebarea dacă această decizie va îndeplini cerința „necesară într-o societate democratică”, Comisia de la Veneția consideră că Curtea Constituțională are mai multe oportunități de a evalua dacă există o „nevoie socială puternică” de a declara partidul neconstituțional pentru unul sau mai multe motive enumerate la articolul 41 (4) din Constituția Republicii Moldova”, se arată în avizul instituției consultative a Consiliului Europei.

Experții europeni susțin că sunt gata să ofere asistență magistraților Curții Constituționale care urmează să decidă dacă este justificată sau nu declararea Partidului Șor în afara legii.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu un comentariu pe marginea opiniei Comisiei de la Veneția. ”Dacă e să zic mai simplu, în opinia Comisiei de la Veneția, Curtea Constituțională trebuie să decidă dacă, în situația concretă în care se află Republica Moldova – măcinată de sărăcie, șantajată energetic, cu război la hotar – statul este îndreptățit de a-și apăra suveranitatea, pacea civică și siguranța față de amenințările parvenite de la Partidul Șor și dacă aceste amenințări sunt suficient de serioase pentru a justifica sacrificarea libertății de asociere a grupului Șor de dragul siguranței naționale”, afirmă ministrul Justiției.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, consideră că opinia Comisiei de la Veneția, referitoare la declararea neconstituțională a unui partid politic din 19 decembrie 2022, prezintă un interes aparte. ”La modul general, Curțile Constituționale sunt considerate a fi a.n. „courts of law”, adică, curți unde se judecă legile și mai puțin/destul de rar, faptele. Contrar aceste accepțiuni, în această speță, CCM va trebui să examineze doar faptele, care vor avea o valoare determinantă”. 

”Ca un principiu general, Comisia de la Veneția reamintește că, în general, statele nu sunt împiedicate să reglementeze activitățile partidelor politice sau chiar să interzică, să dizolve și/sau să impună alte măsuri de natură restrictivă împotriva anumitor partide politice. Declararea neconstituționalității unui partid politic constituie o ingerință în dreptul la libertatea de asociere, astfel cum este protejat de articolul 11 din CEDO și, în consecință, trebuie să respecte cele trei cerințe ale restricțiilor legale: legalitate (prevăzute de lege), legitimitate (urmărește un scop legitim) și necesitate și proporționalitate (este necesară într-o societate democratică)”, susține fostul președinte al Curții Constituționale a R.Moldova, Alexandru Tănase.

Amintim că, la începutul lunii noiembrie, ministerul Justiției a pregătit o sesizare prin care a solicitat Curții Constituționale declararea neconstituționalității Partidului Șor. La formularea sesizării s-a luat în considerație jurisprudența CtEDO și standardele Comisiei de la Veneția, susține ministrul Justiției. Potrivit oficialului moldovean, ”prin toată activitatea sa de până acum, Partidul Șor a acționat împotriva principiilor statului de drept. Or, finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești (alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în mun.Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești din 2020, alegerile locale în mun.Bălți din 2021)”.

”Din cauza finanțării ilegale, candidații acestui partid au fost excluși din cursele electorale. Observăm că, constatarea finanțărilor ilegale a avut loc în mod constant, aproape la fiecare scrutin electoral, indiferent cine era la guvernare în țară. Plus la aceasta, se cunoaște că instituțiile de drept investighează, prin prisma legislației penale, mai multe acțiuni privind finanțarea acestei formațiuni”.

Totodată, Sergiu Litvinenco spune că constatările autorităților din SUA, dar și materialele ajunse în spațiul public, demonstrează că acest partid promovează interesele unui stat străin, ceea ce înseamnă că acționează împotriva suveranității și independenței țării. 

Partidul Șor a criticat decizia autorităților prin care au cerut scoaterea în afara legii a formațiunii, calificând-o ca ”încă un abuz grav, comis de guvernarea PAS, într-un timp atât de scurt”. ”Formațiunea noastră a fost constituită în baza dreptului la libera asociere, o valoare sacră a democrației, consfințită în Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, afirmă reprezentanții formațiunii pro-ruse, menționând în același timp că vor merge în instanță. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre avizul Comisiei de la Veneția privind eventuala scoatere în afara legii a Partidului Șor