Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fost ministru tunisian, reținut de autorități în urma scandalului deșeurilor toxice

Funcționari tunisieni au importat ilegal deșeuri menajere din Italia.

Funcționari tunisieni au importat ilegal deșeuri menajere din Italia.
Sursa imaginii: 
In Pictures Ltd./Corbis/Getty Images via RFI

Potrivit presei locale din Capitală, un fost ministru al mediului din Tunisia a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru rolul pe care l-a jucat în importarea ilegală a 280 de containere cu deșeuri menajere din Italia.

Mustapha Aroui, alături de mai mulți funcționari din minister, a fost demis din funcție în anul 2020, în urma unei anchete defășurate în vederea descoperirii modalității folosite în importarea deșeurilor.

Mustapha Aroui a fost arestat în decembrie 2020.

În Tunis, capitala țării, se pot importa deșeuri din plastic pentru reciclare. Cu toate acestea, importul de deșeuri menajere din altă țară este strict ilegal.

La începutul acestei săptămâni, un tribunal din Tunis i-a condamnat la trei ani de închisoare atât pe Aroui, cât și pe încă alte trei persoane implicate.

Un fost angajat al ministerului a primit o pedeapsă de 10 ani de închisoare, în timp ce un alt suspect, în prezent căutat de autorități, a fost condamnat în contumacie la 15 ani de închisoare.

Nu se știe încă cu exactitate unde se ascunde managerul firmei de import. Iar alte șase persoane au fost achitate de acuzațiile care le-au fost aduse.

 

„Tunisia nu este groapa de gunoi a Italiei”

Containerele au fost importate din regiunea Campania din sudul Italiei de către o companie din Tunisia care a pretins în mod fals că în acestea se afla plastic pentru reciclare și nu deșeuri menajere.

Containerele au fost blocate timp de luni de zile în portul Sousse, însă, în urma unui acord la care au ajuns cele două țări, 213 dintre acestea au fost, în cele din urmă, returnate în Italia.

Încă nu se știe cu certitudine ce se va întâmpla cu celelalte containere care au fost deteriorate de incendiul din decembrie.

Compania tunisiană semnase un contract în valoare de cinci milioane de euro pentru a elimina până la 120.000 de tone de deșeuri.

Cazul de față a atras atenția asupra comerțului mondial cu deșeuri, care continuă să aibă loc, în ciuda reglementărilor din vigoare, menite să împiedice țările bogate din a mai încerca să scape de propriile deșeuri toxice prin a le duce în țările mai sărace.

Scandalul iscat a declanșat proteste violente în Tunisia, localnicii protestând pe motiv că țara lor este folosită drept „groapa de gunoi” a Italiei.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.