Belgia. Portul din Anvers a confiscat în 2022 un volum record de cocaină
Un ofițer vamal urmărește cum o dubă cu scanner mobil de containere se pregătește să scaneze interiorul unui container de marfă al unui camion în portul Anvers, miercuri, 17 august 2022.

Principalul terminal de containere din Belgia este acum cunoscut drept cea mai mare haltă pentru drogurile ilegale, în drumul lor spre Europa, cu 109,9 tone de cocaină confiscate în 2022 și o cantitate necunoscută, dar probabil mult mai mare, ajungând pe piață.
Capturile din 2022 au crescut de la 89,5 tone anul anterior, pe baza noilor cifre publicate marți.
Peste graniță, în Țările de Jos, în Rotterdam și Vlissingen, aceleași probleme. Poliția olandeză, care se confruntă cu aceleași bande, a interceptat alte 52,5 tone de cocaină. După Belgia și Spania, Regatul Țărilor de Jos este a treia cea mai mare poartă de acces în Europa a drogurilor.
Ministrul de Finanțe al Belgiei, Vincent Van Peteghem, care conduce serviciul vamal, și secretarul de stat olandez, Aukje de Vries, au dezvăluit statisticile la o conferință de presă la Anvers.
Aceștia au lăudat „cooperarea intensă” dintre autoritățile vecine și au promis că vor angaja încă 100 de vameși belgieni, investind și 70 de milioane de euro pentru instrumente de detectare a contrabandei de înaltă tehnologie.
„Pentru Țările de Jos, cheltuielile din următorii câțiva ani vor fi făcute în special în domeniul inteligenței artificiale, detectării chimice și urmărirea containerelor”, se declară într-un comunicat comun.
Reglarea conturilor
Poliția europeană a efectuat o serie de arestări importante, după ce a spart o rețea de mesaje text criptate folosită de carteluri și, în ultimele săptămâni, a efectuat mai multe razii la scară largă.
Însă volumele de cocaină găsite în Anvers au crescut și în cartierele orașului au avut loc explozii și au fost trase focuri de armă, grupuri rivale reglându-și conturile.
O fetiță de 11 ani a fost ucisă luni după ce atacatori au deschis focul asupra unei locuințe, primarul din Anvers, Bart De Wever, numind evenimentul o presupusă „reglare de conturi” între bande.
„Un război împotriva drogurilor este în plină desfășurare”, a declarat De Wever pentru televiziunea locală.
Procurorii belgieni spun că în ultimii cinci ani au înregistrat peste 200 de incidente de violență legată de droguri, în principal agresiuni și explozibili aruncați în case.
Cartelurile, inclusiv așa-numitul „Mocro Mafia” format din membri ai comunităților de origine marocană din Țările de Jos, au devenit mai îndrăznețe în ultimii ani.
În septembrie anul trecut, aparatul de securitate al ministrului belgian al Justiției, Vincent Van Quickenborne, a fost întărit, după ce patru suspecți olandezi au fost arestați pentru că ar fi complotat să-l răpească.
Câini polițiști antidrog și scafandri militari au fost dislocați la terminalele de containere din Anvers și Rotterdam, dar autoritățile se tem că interceptează doar 10% din încărcăturile ilicite.
Ascuns printre peștele congelat
Într-un anunț separat făcut în Țările de Jos, autoritățile olandeze au declarat că drogurile confiscate în 2022 în porturile lor aveau o valoare stradală de 3,5 miliarde de euro.
În cel mai mare port al Europei, Rotterdam, capturile au scăzut în 2022, la 46,8 tone, comparativ cu 72,8 în anul precedent, dar în Vlissingen, un port mai mic, situat peste estuarul fluviului Scheldt din Anvers, au fost interceptate 4.157 de kilograme în 2022, comparativ cu 2.100 de kilograme în 2021.
Contrabandiştii care ajung în Ţările de Jos par să-şi desfacă transporturile în pachete mai mici, probabil pentru a mitiga riscul de interceptare, dar cel mai mare sechestru a fost un lot de 2,8 tone, dintr-o încărcătură de peşte congelat din Ecuador.
Cartelurile de droguri europene lucrează cu furnizori latino-americani pentru a procura cocaină, în principal din Panama, Columbia, Paraguay, Brazilia și Ecuador. Din porturi, este transportat prin Europa de către bande multinaționale bine organizate.
Este sectorul crimei organizate în care se câștigă cei mai mulți bani.
Agenția europeană de monitorizare a drogurilor a estimat în 2020 că piața de vânzare a cocainei din UE avea o valoare cuprinsă între 7,7 și 10,5 miliarde de euro.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.