Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Asociația VeDem Just, plângere penală împotriva lui Lucian Bode și Adrian Ivan pentru fals în declarații, „ca urmare a constatării plagiatului în teza de doctorat”

Ionut Stroe plagiat Lucian Bode.jpg

Lucian Bode, apărat de colegii de partid, în fața acuzației de plagiat
Sursa imaginii: 
gov.ro

Asociația VeDem Just va depune, luni, plângere penală împotriva lui Lucian Bode și a conducătorului său de doctorat, profesorul Adrian Ivan, pentru fals în declarații. Plângerea va ajunge pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Anunțul Asociației VeDem Just, unde unul dintre membrii fondatori este judecătorul Cristi Danileț, vine după ce Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a constatat că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode este “profund viciată”. 

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a constatat că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode este “profund viciată”. A doua analiză a acestei teze “confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamante anterior și analizate de Comisie”. Comisia confirmă astfel “plagiat și citare defectuoasă și incorectă”.

"Ca urmare a constatării plagiatului în teza de doctorat, VeDem Just formulează plângere penală împotriva lui Lucian Bode și Adrian Ivan pentru fals în declarații și solicită ministrului Educației retragerea titlului de doctor pentru primul, respectiv retragerea calității de conducător de doctorat pentru al doilea", transmite Asociația VeDem Just.

"Cel puțin domnului ministru Sorin Câmpeanu i-am cerut demisia și în 24 de ore a purces întocmai. Aici e hotărârea Comisiei de Etică de la UBB și aici nu poate rămâne fără efecte. Dacă actualul ministru a obținut un titlu științific prin fraudă și depunând la dosar acte false, atunci atât dumnealui cât și conducătorul său de doctorat trebuie să suporte consecințele legii. Noi nu spunem că ei ar fi vinovați, pentru că ar fi o prezumare, ci solicităm Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Ministerului Educației să ia cât mai repede măsurile legale. Așa cum ar trebui să facă în orice alt caz similar. E o chestiune de principiu, e o chestiune de legalitate și asta solicităm autorității statului", explică la RFI, Lucian Checheriță, președintele Asociației VeDem Just.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: 

 

Verdictul Comisiei de Etică a Universității Babeș Bolyai din Cluj vine la o lună după ce jurnalista Emilia Șercan arăta în PressOne că Lucian Bode a plagiat 65 de pagini din cele 194 ale lucrării. Un verdict anterior al Comisiei de la UBB stabilise că ministrul plagiase doar 3% din lucrare. Lucian Bode a cerut în instanţă anularea hotărârii prin care Universitatea Babeş-Bolyai a decis să-i reanalizeze lucrarea de doctorat, vizată de acuzaţii de plagiat, iar procesul a fost deschis la Tribunalul Sălaj. Potrivit portalului instanțelor de judecată, primul termen a fost stabilit pentru 17 ianuarie 2023, scrie cotidianul Libertatea. 

 
Lucian Checheriță, jurist și președintele Asociației VeDem Just, intervievat de Mirela Dădăcuș