Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decizie CEDO în privința protecției cuplurilor LBGT. Care este impactul asupra României

banner_lgbt.jpg

Sursa imaginii: 
Pexels.com

CEDO a decis favorabil în cazul Fedotova și alții împotriva Rusiei: Familiile formate din persoane de același sex trebuie recunoscute legal și protejate de toate statele din Consiliul Europei, inclusiv România.

Țara se află printre cele șase state din UE nu oferă în prezent nicio formă de protecție legală pentru familiile. În aceeași situație cu România mai sunt Polonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Bulgaria.

Iustina Ionescu, avocat pentru drepturile omului, a explicat la RFI, care este impactul pe care decizia CEDO îl va avea pentru cuplurile LGBT din România.

„Curtea a decis, de la cel mai înalt nivel în Europa, faptul că atât Rusia, cât și oricare stat care se află într-o situație similară, vezi și România, din păcate, va trebui să adopte o legislație prin care să protejeze familiile formate din cupluri de același sex, indiferent de opiniile sociale. Chiar dacă există opinia majorității populației care ar fi împotriva unei astfel de recunoașteri juridice sau de orice alt argument ar aduce statul, argumente care, în cadrul hotărârii, au fost unul câte unul demontate de către judecătorii europeni. Situația din Rusia privind multe alte drepturi ale omului este dramatică și în acest moment statul respectiv s-a retras din orice fel de dialog al statelor democratice”, spune Iustina Ionescu.

În opinia ei, decizia este una istorică și pentru că sunt familii în cele șase state din UE în care nu există niciun fel de formă de protecție juridică pentru cuplurile LGBT care au cazuri similare pe rol la CEDO.

„Hotărârea aceasta este importantă pentru noi, pentru că așterne nivelul minim pe care Curtea îl va verifica și în cazul țărilor noastre, în cazul României”.

Mai multe explicații, în video de mai jos :