
Justiţie
Chișinău: PA solicită arest la domiciliu pentru fostul președinte pro-rus. Dodon se pregătește să plece în România
dodon_poza_3.jpg

”La 19 ianuarie 2023, apărătorii lui Igor Dodon în ședință de judecată au înaintat o cerere prin care au solicitat încuviințarea acestuia să părăsească Republica Moldova pentru a asigura un tratament de reabilitare post Covid-19, în România, a fiului său, anexând în acest sens un șir de acte ce ar confirma necesitatea deplasării peste hotare”.
”În ședința de judecată procurorii au solicitat audierea medicului însă instanța a respins cererea respectivă. La 25 ianuarie 2023 medicul a cărui nume și prenume era indicat în documentul medical a declarat că nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila pe Trimiterea-Extras la rugămintea unei colege. Potrivit medicului audiat, solicitarea a parvenit de la colega sa care examinează mereu familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului din care a făcut parte și inculpatul”, susține Procuratura Anticorupție.
Totodată, spun procurorii, ”medicul a menționat că procedurile indicate în Trimitere-Extras nu sunt necesare de a fi efectuate peste hotare, acestea fiind disponibile în Republica Moldova, iar în protocolul clinic național privind tratamentul infecției Covid-19 (forma gravitate medie), nu există astfel de recomandări”.
”În aceste circumstanțe, la 26 ianuarie 2023, procurorii au efectuat ridicări de documente și dispozitive informatice, astfel că toate acțiunile vor fi examinate prin prisma săvârșirii infracțiuni de confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale care acordă drepturi, în acest sens fiind inițiat un proces penal”, precizează procurorii moldoveni.
În dimineața zilei de joi, Igor Dodon a anunțat că procurorii au descins cu interogatoriu și ridicarea arhivei la medicii care au prescris feciorului său un tratament. ”La indicația Maiei Sandu și a Veronicăi Dragalin, pe 25 ianuarie, procurorii au descins cu interogatoriu și ridicarea arhivei la medicii, care au prescris tratament feciorului meu. Ore în șir i-au terorizat, au făcut presiuni și i-au amenințat cu dosare și testul la poligraf. Au lăsat în urma lor lacrimi ale medicilor și altor cadre medicale, speriate de comportamentul abuziv al procurorilor”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.
Trebuie spus că, pe 19 ianuarie, magistrații Curții Supreme de Justiție au admis cererea fostului președinte pro-rus de a pleca în România.
Precizăm că, deși a redobândit cetățenia română în 2018, fostul președinte pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon, nu recunoaște oficial acest lucru. Într-o listă publicată în aprilie 2018 de Autoritatea Națională pentru Cetățenie, găsim numele Igor Dodon, potrivit ordinului nr 400/P privind aprobarea redobândirii cetățeniei române pentru 163 de persoane. Să mai spunem că, fostul șef de stat este împotriva unirii și nu-și dorește să susțină mișcarea unionistă. Paradoxal, copiii lui Dodon își fac studiile la un liceu cu predare în limba română din Chișinău, iar mama fostului șef de stat a fost profesoară de limba română în satul Sadova, Călărași.
Amintim că, pe 24 mai 2022, Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore, fiind suspectat de corupere pasivă, îmbogățire ilicită, trădare de Patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Pe 26 mai, după o ședință ce a durat mai bine de șase ore, Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu, ulterior sub control judiciar, cu interdiciția de a părăsi Moldova.
Trebuie spus că, dosarul în care figurează numele lui Dodon, dar și a altor două persoane, a fost pornit în mai. De fapt, este numit și ”dosarul sacoșei negre”. Procuratura Generală a intentat cauza penală pe cazul presupusei coruperi a ex-președintelui Igor Dodon de către Vlad Plahotniuc, în vara anului 2019.