
Justiţie
Toni și pozele misterioase
schadl_volner.jpg

În noiembrie 2021 a fost reținut pe aeroportul internațional din Budapesta o figură importantă a sistemului de justiție din Ungaria. Împreună cu soția sa, vroiau să plece în Dubai.
György Schadl, un tânăr jurist, și-a înființat firma de executor judecătoresc în 2011. Era perioada anilor de după criza financiară din 2008, când mulți dintre cei care au contractat credite ipotecare în valută nu-și mai puteau plăti ratele din cauza cursului valutar care crescuse foarte mult. Aceștia își vedeau casele executate silit, iar Schadl căștigase mulți bani de pe urma lor. În 2015, la doar 33 de ani, Schadl devenea președintele Camerei Executorilor Judecătorești. Sub conducerea lui, oricine dorea să devină membru al camerei executorilor, trebuia să plătească o taxă care pornea de la 100 de mii de euro. Dintre cei 200 de executori, doar 40 aveau studii de drept. Mai mulți executori au recunoscut că au dat mită ca să obțină postul. În mai multe cazuri, Schadl intervenea și la universități de drept pentru ca unele persoane, care lucrau deja ca executori, să treacă examenele pentru a-și putea obține diploma de drept.
Mai târziu, Schadl avea să înceapă acte de corupție prin cooptarea lui Pál Völner, secretar de stat în ministerul justiției. Începând din 2018, Schadl îi dădea bani în mod regulat pentru diverse servicii. Timp de 3 ani, Völner ar fi încasat de la Schadl cel puțin 200 de mii de euro. Dar aceasta era doar o mică sumă pe lângă veniturile ilegale obținute de Schadl, care s-au ridicat la peste 2 milioane euro. Pe lângă Schadl, 21 de persoane, inclusiv Völner au fost puși sub acuzare pentru corupție și spălare de bani. Procuratura a cerut pentru Schadl 10 ani, pentru Völner 8 ani de închisoare. Din închisoare, Schadl a reușit să dea telefon soției sale și tatălui său, aflați în libertate, ca să le ceară să ascundă ceasurile de valoare și bijuteriile în valoare de 280 de mii de euro, ca să nu fie sechestrate de procuratură. Pe lângă acestea, procuratura a mai pus sechestru și pe alte bunuri deținute de soții Schadl, ca: 8 apartamente în centrul Budapestei, 4 case în provincie, printre care o vilă la lacul Balaton, 3 spații comerciale din Budapesta.
Interesant este că în discuțiile telefonice interceptate, Schadl îi spunea lui Völner că s-a întâlnit cu ”Toni, Barbara și Adam” pentru a pune la punct o afacere de 35 de ani. Ca o coincidență, șeful de cabinet al lui Viktor Orban se numește Antal Rogan, prescurtat Toni, soția sa, Barbara, iar șeful de cabinet al lui Rogan, Adam Nagy. Surprinzător, procuratura nu a considerat necesară stabilirea identității și a rolului avut de cele trei persoane menționate de Schadl la telefon. Apoi, în cursul perchezițiilor, procuratura a sechestrat și documente, fotografii și DVD-uri dintr-un seif aflat în dormitorul soților Schadl. În urmă cu câteva zile, procuratura a comunicat că a casat fotografiile, pentru că ele nu aveau legătură cu cazurile de corupție și conțineau imagini cu un act sexual. Schadl a afirmat că nu știa nimic de fotografii și cum au ajuns în seiful lui.
György Magyar, un avocat critic al guvernului Orban a declarat că distrugerea materialelor compromițătoare din seiful lui Schadl reprezintă ”moartea statului de drept” în Ungaria. Din această cauză nu vom ști niciodată cine era în acele fotografii și dacă a avut legătură cu corupția. Nu este treaba procuraturii să selecteze probele, dimpotrivă, să le adune, a spus Magyar. La fel, este ciudat și că au fost publicate interceptările telefonice, despre care doar tribunalul poate decide dacă le face publice în cursul procesului.