
Justiţie
“Ar fi o greșeală să tratăm cazul șefului Romarm ca o excepție” (Interviu)
instant_victor_piturca_dna001_inquam_photos_george_calin.jpg

Ar fi o greșeală să tratăm acest caz ca o excepție, spune Sorin Ioniță de la ExpertForum. În viața reală astfel de cariere explozive, precum cea a directorului Romarm, nu există. Genul acesta de suprapromovare, de ardere a etapelor ar trebui să fie un steag roșu, un indicator de risc în orice administrație publică, spune Sorin Ioniță.
O comisie specială a Parlamenului ar trebui să investigheze dacă există un grad de risc în acest tip de legătură între serviciile secrete și administrația publică. Iar într-o ședință CSAT ar trebui să stabilească dacă există o situație de vulnerabilitate la adresa siguranței naționale, completează președintele ExpertForum.
“Parlamentul nu își dorește și în momentul ăsta se vor feri toți, cât vor putea, de acest subiect, să-l discute în orixce fel și ne vor acoperi cu bârfe despre marea rotație din mai (nr. rocada guvernamentală între PNL si PSD). Trebuie o comisie de anchetă parlamentară specială pe acest caz, să aibă și o ședință în CSAT, să ne spună dacă există un risc sistemic. Nu să discute cazul Tuțu sau cazul Pițurcă dar să ne explice, pornind de la acest caz, în ce constă riscul sistemic, în ce constau aceste rețele de oameni subcalificați, care ajung în posturi care sunt pălării prea mari pentru ei, în ce fel sunt ei vulnerabili, ce fel de vulnerabilități ne creează pe relația cu Rusia, pe relația cu China și să aflăm și noi cine ce conexiuni are. Trebuie, la fel, repuse pe masă, acele inițiative din urmă cu câțiva ani în care companiile de stat, mai ales acestea stragice din apărare, trebuie transparentizate și băgate într-un program de recrutare a unor manageri profesioniști. Era celebra ordonanță de atunci cu scrisori de intenție, cu recrutare deschisă, cu CV-uri competitive, cu scrisoare de management, cu ținte de performanță. Păi ce ținte de performanță avea domnul ăsta de exemplu ( nr. șeful Romarm, Gabriel Tuțu) sau dacă le avea, ce șanse avea să le înțeleagă?“, explică Sorin Ioniță.
Hotnews amintește că, în contextul crizei sanitare, Romarm, o companie a statului din industria de apărare, aflată în subordinea ministerului Economiei, minister condus de Virgil Popescu, a început să producă măști de protecție în aprilie 2020, pentru a nu mai depinde de importurile din China. Însă linia de producție a funcționat foarte puțin, pentru că utilajul folosit, importat tot din China, s-a stricat imediat după vizita pe care premierul de atunci, Ludovic Orban, o făcea la Romarm.