Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șefa PA din Moldova: Prioritatea este să eliminăm oamenii corupți din sistemul de justiție. Sunt cei mai periculoși

dragalin.png

Sursa imaginii: 
Facebook/Veronica Dragalin

Șefa Procuraturii Anticorupție din R.Moldova, Veronica Dragalin, anunță că, în 2023, prioritatea instituției este să elimine oamenii corupți din sistemul de justiție, care de altfel sunt cei mai periculoși. În prezent, susține Dragalin, este important ca să fie concentrare toate resursele ca acești oameni corupți să fie scoși din sistem, să fie arestați și trimiși în judecată, iar ulterior la închisoare.

Șefa Procuraturii Anticorupție a făcut declarațiile într-o conferință de presă cu genericul ”Corupția din justiție” și vine la o zi după ce Transparency International Moldova a făcut public clasamentul privind percepția corupției, iar experții au constatat că reforma justiţiei este mult prea lentă, rezultatele nefiind palpabile.

”Oamenii corupți care până în ziua de azi se află în sistemul de justiție sunt cei mai periculoși. Dacă avem procurori corupți, dacă avem judecători corupți care o să compromită deciziile pe care le iau în funcția lor de procuror și de judecător, niciodată nu vom putea lupta cu corupția. Asta pune în pericol și dosarele cele mai importante și cele mai mari de corupție. Responsabilitatea noastră acum e să scoatem așa oameni din sistemul de justiție, să-i arestăm, să acumulăm probe, să-i trimitem în judecată, să fie condamnați și apoi la închisoare. Aceasta este prioritatea noastră pentru anul 2023. Avem o situație de urgență. Noi nu vom avea niciun progres în sistemul de justiție dacă mai avem asemenea oameni în sistem”, declară șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Referindu-se la dosarul privind frauda bancară deschis pe numele fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc, șefa Procuraturii Anticorupție a precizat că procurorii au depus un demers, în luna august, pentru ca dosarul să fie trimis în judecată, în lipsa lui Plahotniuc. Doar că până astăzi, nu există o decizie finală. 

”Până astăzi, nu avem o decizie finală, să putem trimite cazul în judecată. Asta este un singur pas în procesul foarte lung de judecată. Procurorii anticorupție fac tot posibilul, la fiecare ședință, să nu fie amânată, să avem o decizie cât mai repede, dar până la urmă decizia aparține judecătorului. Ce se întâmplă în judecată, nu este controlat de procurori, dar noi ca societate trebuie să avem un răspuns și aici, de ce durează atât de mult. O urmărire penală durează trei luni de zile și un caz de judecată durează șase luni de zile. Asta nu este acceptabil. Noi trebuie să avem condamnări finale, confiscări de mln de euro, dolari, în bugetul statului, în interesul oamenilor, cât mai repede”, mai spune șefa PA.

Totodată, Veronica Dragalin a îndemnat cetățenii care dețin informații despre actele de corupție, să facă denunț sau să depună o plângere la CNA.

Potrivit Transparency International, R.Moldova se află la mijlocul clasamentului privind percepția corupției, ceea ce înseamnă că, în anul 2022, Moldova a fost mai puțin coruptă. Experții constată totuși că reforma justiţiei este mult prea lentă, rezultatele nefiind palpabile. Mai mult decât atât, autorităţile nu reuşesc să asigure, pe deplin, un proces incluziv şi transparent de monitorizare.

”Se menţin carenţe serioase la capitolul comunicării autorităţilor publice cu societatea civilă. Anul 2022 a fost unul cu provizorat în funcţiile de conducere a Procuraturii Generale şi a ANI, în astfel de condiţii devine dificilă exercitarea unui control eficient al instituţiilor”, susține Transparency International.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre corupția din justiție din R.Moldova