Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cuplu iranian, condamnat la închisoare pentru că a dansat în fața unui cunoscut monument din Teheran

Tinerii iranieni Amir Ahmadi (s) și Astiaj Haghighi (d) au fost condamnați la închisoare după ce un videoclip cu ei dansând romantic în fața Turnului Azadi din capitala Iranului a devenit viral pe internet.

Tinerii iranieni Amir Ahmadi (s) și Astiaj Haghighi (d) au fost condamnați la închisoare după ce un videoclip cu ei dansând romantic în fața Turnului Azadi din capitala Iranului a devenit viral pe internet.
Sursa imaginii: 
Twitter via France 24

Un tribunal iranian a pronunțat pedepse cu închisoare de câte peste 10 ani unui tânăr cuplu care a dansat în fața unuia dintre principalele repere ale Teheranului, au declarat marți activiștii pentru drepturile omului, potrivit AFP, citată de France 24.

Astiyazh Haghighi și logodnicul ei, Amir Mohammad Ahmadi, ambii în vârstă de 20 de ani, au fost arestați la începutul lunii noiembrie, după ce un videoclip cu ei dansând romantic în fața Turnului Azadi din capitala iraniană a devenit viral pe internet.

Haghighi nu purta eșarfă pe cap, sfidând regulile stricte pentru femei ale Republicii Islamice, unde femeile nu au voie să danseze în public și în niciun caz cu un bărbat.

Un tribunal revoluționar din Teheran i-a condamnat pe fiecare la câte zece ani și șase luni de închisoare, și le-a interzis să folosească internetul sau să părăsească Iranul, a declarat agenția de știri a activiștilor pentru drepturile omului, HRANA, din SUA.

Cuplul, care avea un număr semnificativ de următori în Teheran, fiind bloggeri populari pe rețeaua de socializare Instagram, a fost condamnat pentru „încurajarea corupției și prostituție publică”, precum și pentru „adunare cu intenția de a perturba securitatea națională”, a afirmat publicația americană.

 

 

HRANA a citat surse apropiate familiilor cuplului, spunând că le-a fost încălcat dreptul la avocat în timpul procedurilor judiciare, iar încercările de a le obține eliberarea pe cauțiune au fost respinse.

Publicația a spus că Haghighi se află acum în infama închisoare pentru femei Qarchak, din afara Teheranului. Activiștii pentru drepturile omului condamnă în mod regulat condițiile de trai de acolo.

Obiectiv sensibil

Autoritățile iraniene au luat măsuri severe împotriva tuturor formelor de disidență, de când moartea Mahsei Amini, în septembrie. Mahisa Amini a fost arestată pentru că ar fi încălcat regulile privind purtarea eșarfei pe cap, dar a murit după ce a intrat în comă la scurt timp după ce a fost arestată. Familia și prietenii susțin că a fost bătută de poliție. Moartea ei a stârnit proteste, care, ulterior, s-au transformat într-o mișcare împotriva regimului.

Cel puțin 14.000 de persoane au fost arestate, potrivit datelor Națiunilor Unite, de la celebrități, jurnaliști și avocați, până la oameni obișnuiți, care au ieșit în stradă.

Videoclipul cuplului a fost salutat ca un simbol al libertăților cerute de mișcarea de protest, Ahmadi ridicându-și, la un moment dat, partenera în aer, în timp ce părul ei lung îi cădea pe spate.

Unul dintre principalele monumente ale capitalei iraniene, giganticul și futuristul Turn Azadi (al libertății) este un obiectiv de o uriașă sensibilitate.

S-a deschis sub conducerea ultimului șah, Mohammad Reza Pahlavi, la începutul anilor 1970, fiind cunoscut sub numele de Turnul Shahyad (În memoria șahului).

A fost redenumit după ce șahul a fost mazilit în 1979, odată cu crearea Republicii Islamice. Arhitectul turnului, un devotat al credinței Bahai, care nu mai este recunoscută în Iranul de astăzi, trăiește în exil.

HRANA a mai spus că tânăra iraniană Armita Abbasi, al cărei caz a stârnit îngrijorare internațională, a fost judecată duminică, după ce a fost arestată în octombrie în urma protestelor din orașul Karaj, din afara Teheranului.

Postul de știri american CNN, potrivit unor informații pe care le-a obținut și citând și o sursă medicală anonimă, a raportat, în noiembrie anul trecut, că tânăra a fost transportată de urgență la spital după ce a fost violată în timp ce se afla în arest. Autoritățile iraniene au negat acuzațiile.

HRANA și mass-media iraniană au citat-o, marți, pe avocata ei, Shahla Oroji, spunând că lui Abbasi i-au fost aduse acuzații inclusiv de propagandă împotriva sistemului, iar instanța a refuzat să acorde eliberare pe cauțiune.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.