Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA. Avortul medicamentos pus în pericol de un proces din Texas

 Persoanele care se opun avortului din SUA speră ca, în timpul procesului împotriva autorității guvernamentale de reglementare a medicamentelor, la nivel național, să fie interzisă o pilulă pentru avort utilizată la scară largă. Procesul va avea loc miercuri, într-o instanță din Texas, prezidată de un judecător profund conservator, despre care se crede că este simpatizantul cauzei acestora, relatează AFP, citată de France 24 .

Încurajate de hotărârea Curții Supreme a SUA prin care a fost pus capăt dreptului la avort la nivel național din iunie anul trecut, forțele anti-avort vizează acum interzicerea mifepristonului, un medicament eliberat pe bază de rețetă, într-o campanie pentru a câștiga interzicerea totală a practicii avortului.

Procesul împotriva Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) este țintit către o pilulă folosită în 53% din toate avorturile din Statele Unite, sau mai mult de jumătate de milion în fiecare an.

Deși FDA nu a mai fost niciodată contestată în acest fel în ceea ce privește aprobarea unui medicament care s-a dovedit sigur și eficient, reclamanții, o coaliție de grupări anti-avort, cred că pot câștiga o sistare națională a distribuirii mifepristonului.

Judecătorul Matthew Kacsmaryk, un creștin profund conservator, cu un istoric personal de opoziție față de avort și un dosar în instanță pentru favorizarea cauzelor de dreapta, va fi cel care va prezida cazul în instanța federală din Amarillo, Texas.

Cazul a ajuns în instanța sa printr-o practică numită de critici „selectarea de judecători”, în care reclamanții iau măsuri legale într-un district în care judecătorul are un istoric de hotărâri care le susțin cazul.

Record dovedit privind siguranța

Parte a unui tratament cu două medicamente utilizat pentru avortul medicamentos, mifepristonul poate fi utilizat în Statele Unite până în a 10-a săptămână de sarcină.

Medicamentul are o siguranță dovedită, iar FDA estimează că 5,6 milioane de americani l-au folosit pentru a întrerupe sarcini de când a fost aprobat.

Dar Alliance Defending Freedom (Alianța pentru apărarea libertății), un grup creștin de promovare, a dat în judecată FDA, declarând că aprobarea mifepristonului „reneagă” știința, „ignorând” potențialele efecte asupra sănătății și „nesocotind” complicațiile care pot apărea în urma utilizării.

„FDA a dezamăgit femeile și fetele din America atunci când a ales politica în locul științei și a aprobat ca medicamente chimice pentru avort să fie utilizate în Statele Unite”, au spus aceștia.

FDA a cerut judecătorului să respingă cererea.

„Bunăstarea publică ar fi afectată în mod dramatic prin retragerea de pe piață a unui medicament sigur și eficient, care a fost legal pe piață timp de 22 de ani”, a declarat FDA.

Deja interzis în unele state

În prezent, aproximativ 15 state au legi care restricționează accesul la mifepriston, fiind eliberat doar prin solicitarea unui medic, potrivit Institutului Guttmacher, un grup de cercetare și politică privind sănătatea reproductivă. Serviciile de avort au fost întrerupte în alte 13 state după ce Curtea Supremă a anulat dreptul constituțional în iunie anul trecut.

Procesul din Texas urmărește să blocheze utilizarea mifepristonului la nivel național prin anularea aprobării FDA a medicamentului, alianța anti-avort îi cere lui Kacsmaryk să suspende aprobarea medicamentului prin ordonanță, o interdicție obligațională, în timp ce procesul își urmează cursul în instanța sa.

Grupurile care susțin drepturile la avort spun că o hotărâre care ar bloca mifepristonul ar fi la fel de cutremurătoare ca decizia de anul trecut a Curții Supreme.

„Accesul la avort medicamentos ar fi sistat în toată țara, chiar și în acele state în care drepturile la avort sunt protejate”, a spus Centrul pentru Drepturile Reproductive.

În cazul în care Kacsmaryk ar decide interzicerea temporară a mifepristonului, cel mai probabil că FDA ar face imediat recurs, bazându-se pe istoricul medicamentului și a propriei sale autorități de reglementare a produselor farmaceutice.

Dar susținătorii drepturilor la avort se pregătesc pentru cel mai rău caz.

„Pare de necrezut că un singur judecător din Texas ar putea pronunța o hotărâre care ar avea un impact asupra unui produs care a fost aprobat de FDA și comercializat în siguranță de mai bine de două decenii”, a spus Elisa Wells, co-fondatorul Plan C, care ajută oamenii să aibă acces la servicii medicale de avort.

 

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.