Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Asociația ACCEPT și o persoană transgender dau România în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

lgbt_rights.jpg

Sursa imaginii: 
arhiva RFI România

Ca bărbat transgender, cu număr de identificare feminin în buletin, Arian a devenit de multe ori ținta umilințelor și a discriminării din partea vameșilor, așa că a decis să își schimbe actele românești conform cu actuala identitate de gen, exact cum a făcut în 2020 în Regatul Unit. Procesul nu s-a dovedit unul ușor și s-a lovit de numeroase obstacole la nivel decizional.

Acum Arian a dat în judecată România la Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu ajutorul Asociației ACCEPT și așteaptă o decizie.



Iustina Ionescu, avocată specializată în de drepturile omului și reprezentanta lui Arian în procesul juridic, a vorbit la RFI despre acest caz.

„Arian a venit cu actele din Marea Britanie schimbate, în care apare cu un sex și un prenume diferit față de cel înregistrat la naștere în România și a cerut să i se echivaleze acele acte în registrele românești și autoritățile române au refuzat să o facă.” a spus avocata lui Arian la RFI.

De doi ani de zile Arian și Iustina Ionescu contestă în instanță decizia nefavorabilă a statului Român în legătură cu echivalarea datelor de identitate cu cele prezente în cărțile de identitate britanice ale lui Arian. 

„Aceste proceduri medicale de care avem nevoie nu sunt estetice, ne salvează viața. Autodeterminarea se referă și la până unde merge cu orice pas în tranziție fie că vorbim de cea socială fie că vorbim de cea medicală.” a mai amintit activistul.

Accesul la tratamentul medical de care au nevoie persoanele transgender nu este decontat prin asigurarea de sănătate. Comunitatea are o bază de date cu medicii psihiatrii, endocrinologi și chirurgi care sunt pregătiți și echipați pentru a-i ajuta.

 

 

Prezent în emisiunea „Tânăr în Europa” alături de avocata Iustina Ionescu, activistul trans Patrick Brăila spune că tratamentele discriminatorii, cu care s-a confruntat și el, sunt cunoscute în comunitatea transgender și pot duce la reacții anxioase și la frică.

„Am primit foarte multe reacții, nu am reușit să trec, mai ales în primii mulți ani, vama ca orice cetățean, a trebuit să stau mai mult ca să mă verifice, să mă întrebe inclusiv dacă «Mi-am…» și a trebuit să înțeleg eu ce mă întreabă și să răspund.” a spus Patrick Brăila la RFI.

Se estimează că în România sunt aproximativ 120.000 de persoane transgender, un termen umbrelă care include acei oameni care au o identitate de gen diferită de sexul atribuit la naștere și acei oameni care doresc să-și prezinte identitatea de gen într-un mod diferit față de genul atribuit la naștere.” conform dicționarului de definiții produs de ACCEPT România.

ACCEPT România organizaţie neguvernamentală de drepturile omului din România care apară şi promovează drepturile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender) la nivel naţional. Principalele lor activități includ lobbying-ul și advocacy-ul pe subiecte legislative, publice și sociale care influențează comunitatea LGBT.

Puteți urmări întreaga emisiune aici.